Nέες κυρώσεις ΗΠΑ σε Ρωσία - Στο επίκεντρο η «αφρόκρεμα» της ρωσικής ελίτ και το «δεξί χέρι» του Πούτιν

Νέες κυρώσεις επέβαλαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες σε Ρώσους ολιγάρχες και τις οικογένειές τους, μεταξύ των οποίων είναι και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής της Έβερτον, Άλισερ Ουσμάνοφ, αλλά και στον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, τον Ντμίτρι Πεσκόφ, επειδή «εξακολουθούν να στηρίζουν» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «παρά τη βάναυση εισβολή στην Ουκρανία».

Άλλα οκτώ μέλη της «ρωσικής ελίτ» θα συμπεριληφθούν στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ και τα περιουσιακά στοιχεία τους θα παγώσουν, ενώ θα απαγορευθεί και η πρόσβασή τους στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Πρόκειται για τον Ντμίτρι Πεσκόφ, τον πιστό εκπρόσωπο του Πούτιν και τον Ουσμάνοφ, επιχειρηματία με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι κυρώσεις, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, αφορούν και το γιοτ του Ουσμάνοφ, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, «το οποίο κατασχέθηκε από τους συμμάχους μας στη Γερμανία» αλλά και το ιδιωτικό αεροσκάφος του, «ένα από τα μεγαλύτερα στη Ρωσία».

Οι υπόλοιποι είναι ο Νικολάι Τοκάρεφ, πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας Transneft, οι αδελφοί Μπόρις και Αρκάντι Ρότενμπεργκ, μιας ισχυρής οικογένειας προσκείμενης στον Πούτιν, ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, ο επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας Rostec, ο Ιγκόρ Σουβάλοφ, διευθυντής της αναπτυξιακής τράπεζας VEB και ο Εβγκένι Πριγκόζιν, άλλος στενός σύμμαχος του Πούτιν.

Η Ουάσινγκτον είχε ήδη επιβάλει κυρώσεις, από την περασμένη εβδομάδα, σε Ρώσους επιχειρηματίες αλλά και στον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν και τις οικογένειες των προσώπων αυτών, ώστε να μην τους δοθεί η δυνατότητα να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία τους σε συγγενείς τους.

Παράλληλα, θα απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε 19 Ρώσους ολιγάρχες και 47 μέλη των οικογενειών τους, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος χωρίς να ανακοινώσει τα ονόματά τους.

Τα πρόσωπα αυτά «πλούτισαν στην πλάτη των Ρώσων» και «ευθύνονται γιατί παρείχαν τους αναγκαίους πόρους για να υποστηριχθεί η εισβολή στην Ουκρανία», εκτιμά η αμερικανική κυβέρνηση. «Το υπουργείο Οικονομικών θα μοιραστεί αυτές τις οικονομικές πληροφορίες και άλλες αποδείξεις, όταν χρειαστεί, με το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις και να κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κυρώσεις και από τη Βρετανία

Λίγο νωρίτερα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις στον Ουσμάνοφ, ο οποίος είχε επενδύσει στην ποδοσφαιρική ομάδα της Έβερτον, και στον πρώην αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ.

Με τις κυρώσεις αυτές «στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι θα πλήξουμε τους ολιγάρχες και όσους συνδέονται στενά με το καθεστώς του Πούτιν και τον βάρβαρο πόλεμό του. Δεν θα σταματήσουμε. Ο στόχος μας είναι να παραλύσουμε τη ρωσική οικονομία και να οδηγήσουμε στη λιμοκτονία την πολεμική μηχανή του Πούτιν», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Συνολικά, μαζί με τους Ουσμάνοφ και Σουγκάλοφ, η βρετανική κυβέρνηση έχει επιβάλει κυρώσεις σε 13 Ρώσους ολιγάρχες και σε περισσότερα από 220 πρόσωπα και εταιρείες, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.