Η ρωσική επιθετικότητα στρέφει το «βλέμμα» της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο κάλεσε σήμερα τη χώρα του να παραμείνει ήρεμη σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται η συζήτηση για το αν θα ζητήσει ή όχι την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ από το γραφείο του ανακοινώθηκε πως αύριο, Παρασκευή, θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Στη μέση μιας οξείας κρίσης, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να παραμένουμε ψύχραιμοι και να αξιολογούμε επιμελώς τον αντίκτυπο της ουκρανικής κρίσης στην ασφάλειά μας», αναφέρει ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφού συναντήθηκε με βουλευτές και υπεύθυνους του αμυντικού τομέα.

Από το προεδρικό γραφείο ανακοινώθηκε αργότερα πως «κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο οι πρόεδροι θα συζητήσουν για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις συνέπειες του πολέμου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και τη διμερή συνεργασία ανάμεσα στη Φινλανδία και τις ΗΠΑ».

Η εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία προκάλεσε ζωηρή συζήτηση στη Φινλανδία για το κατά πόσο η χώρα αυτή, που είναι αδέσμευτη στρατιωτικά, έχει τώρα την ευκαιρία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι, για πρώτη φορά, μια πλειοψηφία Φινλανδών τάσσεται υπέρ της ένταξης.

Αιτήματα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ συγκέντρωσαν στο τέλος Φεβρουαρίου δεκάδες χιλιάδες υπογραφές, πράγμα που σημαίνει ότι το θέμα θα συζητηθεί από τους βουλευτές του φινλανδικού κοινοβουλίου.

Η Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, παρέμεινε ουδέτερη στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου με αντάλλαγμα τη διαβεβαίωση της Μόσχας ότι τα σοβιετικά στρατεύματα δεν θα καταλάμβαναν τη χώρα. Η σκανδιναβική αυτή χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων έχει έκτοτε ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διατηρεί μια στενή σύμπραξη με το ΝΑΤΟ, μέσω της οποίας μοιράζεται με τη συμμαχία πληροφορίες και πόρους.

«Το περιβάλλον ασφαλείας μας γνωρίζει σήμερα γρήγορες και θεαματικές αλλαγές», υπογράμμισε ο Νιινίστο, προσθέτοντας ότι καταλαβαίνει «απολύτως την ανησυχία που αισθάνονται οι Φινλανδοί και την ανάγκη να αντιδράσουμε στην κατάσταση».

Στο ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να ενεργήσει από κοινού με τη γειτονική της Σουηδία.

Ενδεχόμενη ένταξη αυτών των δύο χωρών θα αύξανε τις εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Την περασμένη Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι η ένταξη σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα είχε «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες», μια προειδοποίηση που αγνοήθηκε από το Ελσίνκι.