Ανηλεώς βομβαρδίζεται η Μαριούπολη - «Σαν την πολιορκία του Λένινγκραντ»

Αδιάκοπα βομβαρδίζεται η Μαριούπολη με το ρωσικό στρατό να κερδίζει έδαφος σε στρατηγικά σημεία του ουκρανικού νότου μετά την κατάληψη της Χερσώνας απειλώντας να αποκλείσει την πρόσβαση των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Η πόλη-λιμάνι των 450.000 κατοίκων τελεί υπό στρατιωτικό κλοιό και περιέρχεται στο χείλος ανθρωπιστικής καταστροφής· έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση και υπάρχουν φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς.

Με τους πολίτες παγιδευμένους στην πόλη -όπου και κατοικεί συμπαγής ελληνικός πληθυσμός άνω των 100.000 ατόμων- ο δήμαρχος, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δηλώνει ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δημιουργούν συνθήκες ανάλογες με την πολιορκία του Λένινγκραντ από τους Ναζί. Μιλά για βομβαρδισμούς επί 26 συνεχείς ώρες· «ανθρωπιστική καταστροφή» και «γενοκτονία» του ουκρανικού λαού.

«Μπλοκάρουν τις προμήθειες τροφίμων και δεν μας επιτρέπουν να αποκαταστήσουμε την ηλεκτροδότηση, την υδροτότηση και τη θέρμανση. Έχουν κατατρέψει τους σιδηροδρόμους. Έχουν καταστρέψει γέφυρες και τρένα για να μην μπορούν να διαφύγουν από τη Μαριούπολη γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι» δηλώνει.

«Δημιουργούν αποκλεισμό όπως στο Λένινγκραντ, εσκεμμένα καταστρέφουν το ζωτικής σημασίας δίκτυο υποδομών εδώ και επτά ημέρες» αναφέρει ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι επιχειρείται από κοινού με διεθνείς οργανισμούς να στηθεί ένας «πράσινος διάδρομος» για ανθρωπιστικές αποστολές και να διασφαλιστεί εκεχειρία ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

«Μας καταστρέφουν ως έθνος. Αυτή είναι γενοκτονία του ουκρανικού λαού. Αυτοί οι υποκριτές ήρθαν να ‘σώσουν’ τους ρωσόφωνους κατοίκους της Μαριούπολης και της περιοχής. Αλλά προχωρούν στην εξολόθρευση των Ουκρανών. Οι κάτοικοι της Μαριούπολης είναι Ρώσοι, Ουκρανοί, Έλληνες και άλλης καταγωγής» δήλωσε.

Υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες εγκατέλειψαν χθες, Τετάρτη, την πόλη αρκετοί πολίτες, μεταξύ τους και Έλληνες, φθάνοντας στην Ζαπορίγια έπειτα από ένα πολύ δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι. Το ελληνικό κονβόι, που περιλαμβάνει 21 αυτοκίνητα στα οποία επιβαίνουν 82 ομογενείς, μέλη του ελληνικού προξενείου και δημοσιογράφοι μετακινείται σήμερα προς το Κιροβοχράντ και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Η Μαριούπολη δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση

Η Μαριούπολη δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση. Και η θερμοκρασία προβλέπεται ότι θα πέσει στους -2 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο.

«Δεν έχουμε ρεύμα, θέρμανση, ούτε νερό, εδώ και δύο ημέρες, σχεδόν δεν μας έχουν μείνει τρόφιμα. Δεν φθάνουν τρόφιμα στη Μαριούπολη τώρα. Οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να μοιράσουν ψωμί και νερό, αλλά τελείωσαν. Γέμισα τη μπανιέρα με νερό πριν διακοπεί. Μας έχουν μείνει περίπου πέντε λίτρα» είναι τα δραματικά λόγια 27χρονου κατοίκου της Μαριούπολης στο BBC.

Ο αντιδήμαρχος της πόλης, Σέργιι Ορλόφ, έχει δηλώσει επίσης μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο ότι η πόλη έχει περιέλθει «στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής» έπειτα από αδιάκοπους βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται κάποια χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, την οποία έχουν περικυκλώσει από όλες τις πλευρές, και βομβαρδίζουν διαρκώς ζωτικής σημασίας υποδομές.

Ο ίδιος ανέφερε πως μία πυκνοκατοικημένη περιοχή στα περίχωρα «έχει σχεδόν καταστραφεί».

«Δεν μπορούμε να μετρήσουμε τον αριθμό των θυμάτων εδώ, αλλα πιστεύουμε ότι τουλάχιστον εκτοντάδες άνθρωποι είναι νεκροί. Δεν μπορούμε να πάμε και να ανασύρουμε τις σορούς. Ο πατέρας μου ζει εκεί. Δεν μπορώ να φτάσω, δεν γνωρίζω εάν είναι ζωντανός ή νεκρός» δήλωσε ο Σέργιι Ορλόφ.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλήξει αντλιοστάσια και ηλεκτρικούς μετασχηματιστές, ενώ υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων σε τμήματα της πόλης.

«Δεν θα παραδώσουμε την πόλη»

Ο έλεγχος της Μαριούπολης είναι κρίσιμης σημασίας για τον ρωσικό στρατό, προκειμένου να διασφαλίσει την εδαφική συνέχεια μεταξύ των δυνάμεών του από την Κριμαία και εκείνων από τα αυτονομιστικά εδάφη του Ντονμπάς. Οι δύο ομάδες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους από την Τρίτη, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Εθνοφρουράς δήλωσε σήμερα στο CNNi ότι «η κατάσταση παραμένει δύσκολη», αλλά ο στρατός «δεν θα παραδώσει την πόλη».

«Οι στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, συνεχίζουν να υπερασπίζονται την πόλη. Ο ουκρανικός στρατός δεν θα παραδώσει την πόλη και θα επιτεθούμε στις δυνάμεις κατοχής. Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τις ομάδες σαμποτέρ στα περίχωρα της Μαριούπολης» δήλωσε.