Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο: Παρακαλώ, αποδείξτε ότι είστε μαζί μας- Video

«Πολεμάμε για την ελευθερία και την Ουκρανία». Με αυτή τη φράση και σε δραματικό τόνο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ζητά την ένταξη «χωρίς καθυστέρηση» της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από τη ρωσική εισβολή, απευθύνθηκε αυτή την ώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός του Ρομπέρτα Μετσόλα.

 

«Το Χάρκοβο και το Κίεβο είναι, επί του παρόντος, οι πιο σημαντικοί στόχοι για την Ρωσία. Ο τρόμος στοχεύει στο να μας διαλύσει, να σπάσει την αντίστασή μας. Οδεύουν προς την πρωτεύουσά μας αλλά και προς το Χάρκοβο. Ως εκ τούτου, η άμυνα της πρωτεύουσας σήμερα συνιστά ύψιστη προτεραιότητα για τη χώρα», τόνισε ο κ. Ζελένσκι.

«Το Κίεβο είναι σημαντικό. Εάν προστατεύουμε το Κίεβο, θα προστατεύσουμε τη χώρα. Αυτή είναι η “καρδιά” της χώρας μας και θα πρέπει να συνεχίσει να χτυπά. Και θα συνεχίσει να χτυπά, ώστε να θριαμβεύσει η ζωή», συνέχισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός στο Χάρκοβο, λέει ο Ζελένσκι

Νωρίτερα σε άλλη του δήλωση στον Ουκρανικό λαό τόνισε ότι «οι επιθέσεις του πυροβολικού της Ρωσίας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, συνιστά κρατική τρομοκρατία» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να την αναγνωρίσει ως τέτοια.

«Η τρομοκρατία έχει στόχο να μας λυγίσει, να λυγίσει την αντίστασή μας», δηλώνει σε βίντεο με διάγγελμά του, το οποίο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο περιγράφει το Κίεβο και την Χαρκίβ ως τους κύριους στόχους της Ρωσίας.

Είναι «έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε αναφερόμενος στον βομβαρδισμό της Χαρκίβ από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αναλυτικά η δήλωση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Ο πύραυλος στην κεντρική πλατεία του Χάρκοβου είναι ένας ανοιχτός, ακάλυπτος τρόμος. Μετά από τέτοια η Ρωσία είναι κράτος τρομοκρατίας. Κανείς δεν θα συγχωρήσει. Κανείς δεν θα ξεχάσει ποτέ».