Λαβρόφ: Να επιστρέψουν στις ΗΠΑ τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα που υπάρχουν στην Ευρώπη

Να επιστρέψουν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα που υπάρχουν στην Ευρώπη πίσω στην Αμερική, αξίωσε ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο μαγνητοσκοπημένης ομιλίας του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη.

Η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτο να βρίσκονται αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη, «ήρθε η ώρα να επιστρέψουν πίσω στις ΗΠΑ», δήλωσε σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επέλεξε τον δρόμο των κυρώσεων αντί για εκείνον του διαλόγου με τη Ρωσία, διαβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για κοινή συνεργασία με τις ΗΠΑ για τη στρατηγική σταθερότητα.

Η είδηση, την οποία μετέδωσε το Ria Novosti, έρχεται εν μέσω των συζητήσεων και των φόβων που εκφράζονται για τη ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων από τους Ρώσους στην Ουκρανία, μετά από τις απειλές του Πούτιν και την είδηση για τη διαβεβαίωση του Ρώσου υπουργού άμυνας για  ετοιμότητα του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Ο Λαβρόφ  ισχυρίστηκε στην ομιλία του ότι η  Ουκρανία διαθέτει ακόμα σοβιετική τεχνολογία και έχει τα μέσα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σχολιάζοντας ότι οι πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες δεν πρέπει να φιλοξενούν δυτικές στρατιωτικές βάσεις.η χώρα του δεν μπορεί να αγνοήσει αυτόν τον κίνδυνο.

Η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών

Στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό που πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε, από τη μεριά του, ότι η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου με τους «αδιάκριτους βομβαρδισμούς» πόλεων, όπως το Χάρκοβο, και ζήτησε να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση για να συζητηθεί η ρωσική επιθετικότητα και τα όπλα μαζικής καταστροφής.

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον βομβαρδισμό με πυραύλους κτιρίων κατοικιών, νηπιαγωγείων, ορφανοτροφείων, νοσοκομείων και οχημάτων παροχής βοήθειας, πολιτικών λεωφορείων ούτε και τους εκατομμύρια πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τα ρωσικά πυρά», τόνισε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του ο Κουλέμπα.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής από την πλευρά του δήλωσε στη Διάσκεψη ότι το Κίεβο έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση «για την απειλή στην παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια που προέρχεται από τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του ζητήματος των όπλων μαζικής καταστροφής».