Η Ρωσία «επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης», λέει ο ουκρανικός στρατός

Ότι η Ρωσία “επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης” κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός της Ουκρανίας, ενόψει και των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στη Λευκορωσία αργότερα μέσα στην ημέρα.

“Οι Ρώσοι κατακτητές επιβράδυναν τον ρυθμό της επίθεσης, αλλά εξακολουθούν να προσπαθούν να σημειώσουν νίκες σε κάποιες περιοχές”, επεσήμανε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

Ολονύχτιες επιδρομές των Ρώσων – Βομβαρδισμοί και εκρήξεις σε Κίεβο και Χάρκοβο

Όπως έγινε γνωστό νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν την Ουκρανία με διαδοχικό κούπα βομβαρδισμούς, λίγες ώρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών από τις δύο πλευρές.

Όπως μετέδιδαν ουκρανικά λαό μέσα ενημέρωσης, ρωσικά βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από τη Χέρσου ήδη της Κριμαίας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Χάρκοβο.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο UNIAN εκτιμάται ότι στους ρωσικούς περιλαμβάνονται η Μικολάιφ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η Χερσώνα. 

Δορυφορικές φωτογραφίες επίσης εικονίζουν μεγάλη οχηματοπομπή του ρωσικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, κινούμενη προς την κατεύθυνση του Κιέβου, όπως ανέφερε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.Η οχηματοπομπή είχε μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα, τόνισε η Maxar.

Βρισκόταν βορειοανατολικά της ουκρανικής πόλης Ιβάνκιβ και συμπεριλάμβανε οχήματα με καύσιμα, εφόδια, καθώς και τεθωρακισμένα, ανάμεσά τους άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κατά την εταιρεία.

Ωστόσο ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, δήλωσε πως ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν εν μέρει να κινούνται από τα βορειοδυτικά του Κιέβου προς το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε χθες χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις, κατά τον ίδιο. Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί παράλληλα να μπει στο κέντρο του Χαρκόβου, ανέφερε ο σύμβουλος της προεδρίας, ενώ 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε πως το Σαββατοκύριακο εντάχθηκαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού κάπου 100.000 έφεδροι.