Σολτς για ρωσική εισβολή: «Είναι πόλεμος του Πούτιν» - Ανακοίνωσε εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ

Τη δημιουργία ενός ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Όλαφ Σολτς σε ομιλία του στη γερμανική Βουλή, διαμηνύοντας ότι ο «πόλεμος του Πούτιν» είναι εναντίον του ελεύθερου κόσμου.

«Από εδώ και στο εξής – χρόνο με τον χρόνο – θα επενδύουμε περισσότερο από το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην άμυνά μας. Στόχος είναι μια αποτελεσματική, άκρως σύγχρονη και προοδευτική Bundeswehr» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.

«Η 24η Φεβρουαρίου 2022 σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην ιστορία της ηπείρου μας. Ο κόσμος θα είναι, πλέον, διαφορετικός. Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην ώρα της ανάγκης της», πρόσθεσε ο Σολτς κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Bundestag.

«Είναι αναγκαία η ενίσχυση της άμυνας της Γερμανίας και γι’ αυτό θα διατεθεί ένα έκτακτο κονδύλιο 100 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του γερμανικού στρατού», τόνισε.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι καταχειροκροτήθηκε στην Bundestag μετά την ομιλία του, η οποία χαρακτηρίζεται από ξένους αναλυτές ως ιστορική.

«Με την επίθεση στην Ουκρανία, ο Πούτιν ξεκίνησε εν ψυχρώ έναν επιθετικό πόλεμο, για έναν και μόνο λόγο: η ελευθερία των Ουκρανών αμφισβητεί το δικό του καταπιεστικό καθεστώς». Αυτό ήταν απάνθρωπο και αντίθετο με το διεθνές δίκαιο: «Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να το δικαιολογήσει», είπε ο Σολτς.

«Δεν υπήρχε άλλη δυνατή απάντηση στην επιθετικότητα του Πούτιν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην αποστολή γερμανικών όπλων στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο, όχι ο ρωσικός λαός, επομένως πρέπει να δούμε ξεκάθαρα ότι αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν», σημείωσε ο καγκελάριος.

«Με την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν δεν θέλει απλώς να εξαλείψει μια χώρα από τον παγκόσμιο χάρτη. Καταστρέφει την ευρωπαϊκή δομή ασφάλειας που είχαμε από το Ελσίνκι», είπε ο Σολτς και συνέχισε: «Δεν είμαστε μόνοι που υπερασπιζόμαστε την ειρήνη».

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Απειλεί ολόκληρη τη μεταπολεμική τάξη μας. Σε αυτήν την κατάσταση, είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, να αμυνθούμε ενάντια στον στρατό εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Γερμανία στέκεται στενά στο πλευρό της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Σολτς.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να παράσχει 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 πυραύλους εδάφους-αέρος στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.