Έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς στη Λευκορωσία δηλώνει η Μόσχα - «Όχι» στο Μινσκ απαντά ο Ζελένσκι

Ρωσική αντιπροσωπεία έφθασε σήμερα στη Λευκορωσία για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ifax, είπε πως η ρωσική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει αξιωματούχους από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και από το γραφείο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και περιμένει την άφιξη της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην πόλη Γόμελ της Λευκορωσίας.

«Η ρωσική πλευρά είναι ήδη έτοιμη για διαπραγματεύσεις στο Γκόμελ, τώρα περιμένουμε τους Ουκρανούς», δήλωσε ο Πεσκόφ στο RIA Novosti.

«Όχι» Ζελένσκι σε διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέρριψε νωρίτερα τη ρωσική πρόταση για συνομιλίες στη Λευκορωσία, λέγοντας πως και το ίδιο το Μινσκ συνεργεί στη ρωσική εισβολή, αλλά αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για συνομιλίες σε άλλες τοποθεσίες.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ουκρανία παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες σε άλλες χώρες που δεν δείχνουν επιθετικότητα προς τη χώρα του.

Από την πλευρά του ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντολιά, είπε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία μετέβη στο Γκομέλ γνωρίζοντας ότι είναι άσκοπο. Κι επανέλαβε ότι η θέση του Ζελένσκι παραμένει η ίδια: μόνον πραγματικές συνομιλίες, χωρίς τελεσίγραφα.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η χθεσινή νύχτα ήταν βίαιη και πως οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής «επιτέθηκαν σε περιοχές αμάχων» όπου δεν υπάρχουν στρατιωτικές υποδομές. «Επιτίθενται παντού», πρόσθεσε ο ίδιος.