Ουκρανία: Παγκοσμίου φήμης Ρώσοι αθλητές στέλνουν μηνύματα υπέρ της ειρήνης - Video

Μηνύματα υπέρ της ειρήνης στέλνουν παγκοσμίου φήμης αθλητές από τη Ρωσία, οι οποίοι δηλώνουν συγκλονισμένοι για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

Ο Ντανίλ Μεντβέντεφ, Νο1 του παγκόσμιου τένις, μίλησε για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έστειλε φιλειρηνικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

«Ξύπνησα νιώθοντας ανάμεικτα συναισθήματα. Τέτοιες στιγμές καταλαβαίνουμε ότι μερικές φορές το τένις δεν είναι τόσο σημαντικό», και πρόσθεσε: «Σαν παίκτης του τένις θέλω να προωθήσω την ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Βρέθηκα σε τόσες πολλές διαφορετικές χώρες σαν τζούνιορ και ως επαγγελματίας. Απλώς δεν είναι εύκολο να ακούω αυτά τα νέα. Είμαι υπέρ της ειρήνης».

 

https://www.youtube.com/watch?v=CGZgMTQArto

 

Αντιπολεμικό μήνυμα έστειλε και ο Ρώσος τενίστας Αντρέι Ρούμπλεφ, Νο 7 παγκοσμίως.

Μετά τη νίκη του επί του Πολωνού Χούμπερτ Χούρκατς και την πρόκρισή του στον τελικό του Ντουμπάι, την Παρασκευή ο Ρούμπλεφ έγραψε στην κάμερα «Όχι πόλεμο παρακαλώ».

Σε δηλώσεις του μετά τον αγώνα είπε:

«Σε αυτές τις στιγμές συνειδητοποιείς ότι ο αγώνας δεν είναι σημαντικός. Δεν έχει να κάνει με τον αγώνα αλλά πώς αυτή η κατάσταση με επηρεάζει. Αυτό που συμβαίνει στον κόσμο είναι τρομερό. Αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ειρήνη στον κόσμο, να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, να είμαστε ενωμένοι. Πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, είναι το πιο σημαντικό πράγμα».

Ακόμη ένας Ρώσος αθλητής, ο ποδοσφαιριστής Φίοντορ Σμόλοφ που έχει συμμετάσχει 45 φορές στους αγώνες της εθνικής του ομάδας, δημοσίευσε την Πέμπτη στο Instagram μια μαύρη οθόνη, γράφοντας στη λεζάντα: «Όχι στον πόλεμο», με ένα emoji με ραγισμένη καρδιά.

«Όχι άλλος πόλεμος», λέει ο Αλεξάντρ Οβέτσκιν φίλος του Ρώσου προέδρου

Και ο Ρώσος σταρ του NHL, Αλεξάντρ Οβέτσκιν που αγωνίζεται στις ΗΠΑ, εξέφρασε την ελπίδα του για τερματισμό των εχθροπραξιών.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση», είπε σε συνέντευξη Τύπου από την Ουάσινγκτον την Παρασκευή.

«Έχω πολλούς φίλους στη Ρωσία και την Ουκρανία. Είναι δύσκολο να βλέπουμε ακόμη έναν πόλεμο. Ελπίζω να τελειώσει σύντομα και να υπάρξει ειρήνη σε όλον τον κόσμο».

 

Ο Οβέτσκιν εξέφρασε την υποστήριξή του και στις δύο χώρες καθώς είναι φίλος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και επέλεξε μια ουδέτερη στάση.

«Είναι ο πρόεδρός μου, αλλά εγώ δεν είμαι πολιτικός, είμαι αθλητής. Ελπίζω να τελειώσουν όλα σύντομα. Είναι μια δύσκολη κατάσταση και για τις δύο πλευρές. Δεν έχω εγώ τον έλεγχο της κατάστασης», σημείωσε.

Ο Οβέτσκιν είναι ένας από τους πολλούς Ρώσους παίκτες του χόκεϊ επί πάγου που συμμετέχουν σε αμερικανικές ομάδες.

«Παρακαλώ, όχι άλλο πόλεμος. Δεν έχει σημασία ποια χώρα είναι σε πόλεμο. Η Ρωσία ή η Ουκρανία ή κάποια άλλη χώρα. Ζούμε σε έναν κόσμο που πρέπει να έχει ειρήνη», κατέληξε.

Με πληροφορίες από: Russian NHL star player Alex Ovechkin says, ‘Please, no more war’ , και Top Russian tennis stars speak out against war in Ukraine