Μπάιντεν: Ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο - Κυρώσεις που χτυπούν το ρούβλι και τη ρωσική ελίτ

Nέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει σε προηγούμενο διάγγελμά του, ότι η Ουάσινγκτον είχε έτοιμη την επικαιροποίηση και αυστηροποίηση των μέτρων κατά της Ρωσίας, αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν κλιμάκωνε τις ενέργειές του.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε «προμελετημένη κίνηση» και σε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος και θα ειπωστεί τις συνέπειες και τις κυρώσεις» και ανακοίνωσε νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία αφορά τράπεζες, πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται με τις κινήσεις και τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως στοχεύει το ρούβλι και την ρωσική ελίτ ως απάντηση των ΗΠΑ στην «απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση στην Ουκρανία από τη Ρωσία», όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι προειδοποιούσαν οι ΗΠΑ από εβδομάδων για την επικείμενη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και ανακοίνωσε τις κυρώσεις για την οικονομική ασφυξία της ρωσικής οικονομίας. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι δεν θα σταματήσουν αυτά τα μέτρα την ρωσική εισβολή, αλλά μακροπρόθεσμα θα επιφέρουν πλήγμα ισοδύναμο με τις βόμβες και θα φέρουν τον Πούτιν ενώπιον δύσκολων αποφάσεων.

«Θα περιορίσουμε την ικανότητα της Ρωσίας να είναι μέλος της παγκόσμιας οικονομίας», είπε ο Μπάιντεν. «Ο Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο, ο Πούτιν διάλεξε αυτόν τον πόλεμο» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και τόνισε ότι «τώρα θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

Προειδοποιούσαμε για τη ρωσική εισβολή εδώ και μερικές εβδομάδες, και τελικά συμβαίνει όπως είχαμε προβλέψει, είπε ο Τζο Μπάιντεν. Ο Πούτιν έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες από την Ουκρανία, και θέλει «να επαναφέρει την πρώην Σοβιετική Ένωση» είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Οι κυρώσεις στοχεύουν σε Ρώσους ολιγάρχες και στις οικογένειές τους, σε τέσσερις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της δεύτερης μεγαλύτερης της χώρας, ενώ θα παγώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ των Ρώσων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις .

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι σε συμφωνία με τους ηγέτες της G7, η Δύση θα χτυπήσει το ρούβλι, για να μην μπορεί να κάνει συναλλαγές με ευρώ, γιεν και δολάρια.

Επίσης, θα υπάρξουν περιορισμοί στις εξαγωγές προς τη Ρωσία. Ο πρόεδρος είπε πως οι κυρώσεις θα χτυπήσουν σκληρά τη Ρωσία, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ενώ θα γίνει προσπάθεια να μειωθεί ο αντίκτυπος στην οικονομία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή των εδαφών του ΝΑΤΟ.

«Μίλησα με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον διαβεβαίωσα ότι θα υποστηρίξουμε τον λαό της Ουκρανίας» είπε ο Τζο Μπάιντεν. «Είναι μια επικίνδυνη ώρα για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο».

Οι ΗΠΑ θα αφαιρέσουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον στρατό της. Οι κυρώσεις θα περιορίσουν την ικανότητα της χώρας να συμμετέχει στη σύγχρονη οικονομία. «Έχουμε επιβάλλει κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες με αποθέματα 1 τρισ. δολάρια».

«Οι δυνάμεις μας δεν πηγαίνουν στην Ευρώπη για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά για να προστατεύσουν τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ». Οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν κάθε σπιθαμή της περιοχής του ΝΑΤΟ με όλη την ισχύ της αμερικανικής δύναμης».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως δεν σχεδιάζει να επικοινωνήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα γίνει «παρίας» σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της επιλογής του να ξεκινήσει έναν αδικαιολόγητο πόλεμο στην Ουκρανία που θα κάνει «τη Ρωσία πιο αδύναμη και τον υπόλοιπο κόσμο δυνατότερο».

Ο Μπάιντεν είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποδεικνύει το σκοτεινό όραμα του Πούτιν για το μέλλον του κόσμου, ένα μέλλον στο οποίο οι χώρες παίρνουν ό,τι θέλουν με τη βία. «Αλλά είναι ένα όραμα στο οποίο οι ΗΠΑ και οι χώρες που αγαπούν την ειρήνη θα εναντιωθούν». H ρωσική επιχείρηση δεν είχε ποτέ ως στόχο τις ανησυχίες ασφάλειας για τις οποίες έχει μιλήσει η Ρωσία, είπε ο Τζο Μπάιντεν, αλλά αντίθετα έχει να κάνει με την επιθετικότητα και την επιθυμία του Πούτιν για μια «αυτοκρατορία».

«Μίλησα με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον διαβεβαίωσα ότι θα υποστηρίξουμε τον λαό της Ουκρανίας» είπε ο Τζο Μπάιντεν. «Η ελευθερία θα κερδίσει»

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει βαριές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία, σε συντονισμό με τις άλλες χώρες της G7.