Ευρωπαϊκή Ένωση: Έκτακτη σύνοδος κορυφής αύριο για την κρίση στην Ουκρανία

Αύριο, Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή αναμένεται η εξειδίκευση των κυρώσεων που ανακοίνωσε η Ε.Ε. στη Ρωσία.

Στην επιστολή πρόσκλησής του για την αυριανή σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, γράφει:

«Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενότητα που επιδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, ιδίως με την ταχεία έγκριση σήμερα του πακέτου κυρώσεων από το Συμβούλιο.

«Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να καθορίζουμε από κοινού τη συλλογική προσέγγιση και τις δράσεις μας. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας καλέσω σε ένα ειδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες και θα ξεκινήσει στις 20:00.

«Θα ήθελα να συζητήσουμε:

  • τις τελευταίες εξελίξεις·
  • πώς προστατεύουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.
  • πώς θα αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία
  • πώς θα υποστηρίξουμε περαιτέρω την Ουκρανία και τον λαό της.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των 388 μελών της ρωσικής Δούμας που υπερψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην Ε.Ε., όπως και την απαγόρευση εισόδου.

 

 

 

Οι κυρώσεις

Συνολικά 23 άτομα και 4 οντότητες (μεταξύ των οποίων τρεις τράπεζες) περιλαμβάνονται στη λίστα.

Επιπλέον, απαγορεύεται η παροχή οποιασδήποτε χρηματοοικονομικής υπηρεσίας (έκδοση ομολόγων και άλλων χρεογράφων, επενδυτικές υπηρεσίες) από ευρωπαϊκή εταιρεία στη ρωσική κυβέρνηση και τη ρωσική κεντρική τράπεζα.

Τα μέτρα, τέλος, περιλαμβάνουν το πάγωμα κάθε οικονομικής και εμπορικής σχέσης μεταξύ της Ε.Ε. και των αποσχισθεισών περιοχών.

 

Ζελένσκι: Το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας αποφασίζεται στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, έχοντας κηρύξει τη χώρα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει από το Κίεβο ότι «το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας αποφασίζεται τώρα, εδώ στην Ουκρανία».

«Αυτή είναι μία ακόμη πράξη επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της», ανέφερε ο Ζελένσκι μιλώντας για «εγκλήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού στο Κίεβο με τους προέδρους Πολωνίας και Λιθουανίας, Αντρέι Ντούντα και Γκιτάνας Ναουσέντα αντίστοιχα.

Φον ντερ Λάιεν: Απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες

Για «περίοδο κρίσης κατά την οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες» έκανε λόγο την ίδια στιγμή η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γκαρ Στορ.

Η «ιδιαίτερη» και «μοναδική» σχέση που έχει η ΕΕ και η Νορβηγία ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, «δεν οφείλεται μόνο στη γεωγραφική εγγύτητα που έχουμε, αλλά και στο ότι υπάρχει μεγάλη εγγύτητα, αν μπορώ να το πω, αξιών. Είμαστε πολύ ομοϊδεάτες εταίροι».

Σημείωσε ότι « αυτό είναι υψίστης σημασίας σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς. Δύσκολοι καιροί στο βαθμό που βλέπουμε ότι η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία, ασκώντας μεγάλη πίεση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχοντας έναν υβριδικό πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Δεν είναι μόνο η Ρωσία που δημιούργησε αυτή την κρίση παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζοντας κάθε είδους δεσμεύσεις για την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, είναι επίσης μια περίοδος κρίσης στην οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες» σημείωσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε επίσης για την ενέργεια, τονίζοντας ότι «η Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την ενέργεια τους τελευταίους μήνες, αν όχι χρόνια, για να ασκήσει πίεση όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είμαστε τώρα πραγματικά αποφασισμένοι να βγούμε από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο» προσέθεσε και υπογράμμισε ότι η Νορβηγία είναι «αξιόπιστος προμηθευτής αερίου».

«Συμμεριζόμαστε επίσης την κατανόηση ότι, ναι, το φυσικό αέριο είναι σημαντικό και πρέπει να διαφοροποιήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε αυτά τα συστήματα» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μια μεταβατική πηγή ενέργειας. Με τον καιρό, θέλουμε να πάμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για εμάς, το σύνθημα είναι πολύ σαφές για την Ευρωπαϊκή Ένωση: να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και να μπούμε περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.