Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κινούνται προς το Ντονμπάς – Ρωσικά άρματα στο Ντονιέτσκ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε με διάταγμά του. Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν εισέλθει εντός της ζώνης των 50 χιλιομέτρων από τα σύνορα με Ουκρανία κινούνται προς την κοιλάδα του ποταμού Ντονμπάς όπου βρίσκονται οι αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ τις οποίες ο πρόεδρος Πούτιν αναγνώρισε χθες ως ανεξάρτητες οντότητες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή  του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ίλες στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης,κινούνταν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δρόμους λίγο έξω από το Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τις δυτικές πηγες υπάρχουν στοιχεία εντός του ρωσικού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας που έχουν «σοβαρές αμφιβολίες» σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς το Κρεμλίνο συνεχίζει να αναδιατάσσει τα στρατεύματα του εντός των 50 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία και την Λευκορωσία. Οι πληροφορίες των δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας για την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων στο μεταξύ των ρωσικών στρατιωτικών άρχων σχετικά με τη στάση έναντι της Ουκρανίας δεν πρόκειται να επιδράσουν στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Μόσχα όπου η κυριαρχία Πούτιν είναι απόλυτη διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές στην βρετανική εφημερίδα The Guardian

Οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν γεμάτη κινδύνους, σε αυτόν που θα ήταν ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη από τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο καθώς θα ενέπλεκε 150.000 Ρώσους στρατιώτες συν 30.000 ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες απέναντι στον Ουκρανικό τακτικό ουκρανικό στρατό των 145.000 ανδρών και γυναικών συν περίπου 10.000 Ουκρανούς παραστρατιωτικούς, πολλοί από τους οποίους έχουν στρατιωτική εμπειρία.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στις δυτικές πρωτεύουσες είναι ότι ρωσικές δυνάμεις είναι τώρα «έτοιμες να εισβάλουν». Υπολογίζεται ότι τα δύο τρίτα των 110 Ρωσικών ταγμάτων στην περιοχή έχουν λάβει θέσεις εντός 50 χιλιομέτρων από τα σύνορα τόσο στη Ρωσία όσο και στη γειτονική Λευκορωσία . Τα μισά από αυτά τα δύο τρίτα «αναπτύχθηκαν τακτικά» σε προσωρινές τοποθεσίες όπου αναμένουν περαιτέρω εντολές. Πηγές άμυνας είπαν ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν στη θέση τους «για λίγες μέρες» προτού χρειαστεί να υποχωρήσουν σε κοντινές περιοχές, με καλύτερες εγκαταστάσεις.

O κ. Πούτιν με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε αργά χθες το βράδυ ενώπιον των ηγετών των δύο «Δημοκρατιών» και τηλεοπτικών συνεργείων, αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες οντότητες, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν παράνομη και θα σηματοδοτούσε το τέλος της πολυετούς ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

Στο διάγγελμα του ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την κρίση στην Ουκρανία πρόσχημα για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Υπογράμμισε πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Μόσχα ανοίγουν μειώνουν τα περιθώρια διπλωματικής επίλυσης της κρίσης και θέτουν εν αμφιβόλω τη συνάντηση κορυφής Πούτιν – Μπάιντεν, επί της οποίας υπήρξε καταρχήν συμφωνία από Ουάσιγκτον και Μόσχα, ύστερα από μεσολάβηση του Γάλλου προέδρου

Το χθεσινοβραδινό διάγγελμα Πούτιν ήταν πλήρες ιστορικών αναφορών και επικεντρώθηκε στην διαπίστωση ότι «η Ουκρανία δεν είχε ποτέ παράδοση γνήσιας κρατικής οντότητας», αλλά ” δημιούργημα του Λένιν” ο οποίος όπως υπογράμμισε ο Πούτιν δώρισε στη νεοπαγή Ουκρανία ιστορικά ρωσικά εδάφη.