Ζελένσκι: Ένας πυροβολισμός μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο - Δύο Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί στο Ντονμπάς

«Ένας βομβαρδισμός, ένας πυροβολισμός μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο» δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στο CNNi, ενόσω δυναμώνουν τα τύμπανα του πολέμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως εκφράστηκε διά στόματος του ίδιου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, θεωρούν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πλέον αποφασίσει να εισβάλει στο έδαφος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, εξ ου και φέρεται να στήνει σκηνικό έντασης στο Ντονμπάς.

Στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας η κατάσταση έχει πλέον κλιμακωθεί δραματικά, με τους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό να αλληλοκατηγορούνται για κλιμάκωση, και τη Δύση να εγκαλεί τη Ρωσία ότι δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα αναζητώντας πρόσχημα εισβολής στο ουκρανικό έδαφος.

Μιλώντας στο CNNi, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισήμανε ότι «οποιεσδήποτε προκλήσεις είναι πολύ επικίνδυνες», ερωτηθείς σχετικά με πιθανές ρωσικές προκλήσεις ή επιχειρήσεις προβοκάτσιας ως πρόσχημα εισβολής.


«Θεωρώ ότι το πιο περίπλοκο ζήτημα είναι ότι στην Κριμαία, στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη του Ντονμπάς κατά μήκος της Ουκρανίας και της Ρωσίας, υπάρχουν 30-35.000 [στρατιώτες] στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη […] συνεπώς, οι προκλήσεις είναι, πράγματι, πολύ επικίνδυνες, εφόσον υπάρχει αυτός ο αριθμός στρατευμάτων. Ένας βομβαρδισμός, ένας πυροβολισμός μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο» δήλωσε.

«Αυτό πιστεύουν οι εταίροι μας, εννοώ τους εταίρους που βρίσκονται γύρω μας και μοιραζόμαστε κοινά σύνορα, γνωρίζουμε την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και [εκείνοι] κατανοούν το είδος των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε. Η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής, η Λιθουανία και η Εσθονία, η Λετονία, η Μολδαβία, γνωρίζουν σε τι μπορεί να οδηγήσει αυτό. Επομένως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» υπογράμμισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πως η παρούσα είναι «τρομακτική», κάνοντας λόγο για «μία τραγωδία για το έθνος μας, για τον λαό μας», αλλά «και για τους Ρώσους που είχαν καλές σχέσεις με την Ουκρανία».

Τόσο η διακυβέρνηση Μπάιντεν, όσο και ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοί της, έχουν πιέσει τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να περιορίσει τη στρατιωτική αντίδραση έναντι παραβιάσεων της εκεχειρίας προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανάφλεξης με εισβολή του ρωσικού στρατού.

Ο ίδιος ο Ζελένκσι δήλωσε, λίγο πριν μεταβεί στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ότι χώρα του δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και θα αγωνιστεί για να εδραιωθεί η ειρήνη μέσω της διπλωματίας.

Δύο Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί στο Ντονμπάς

Στο Ντονμπάς η κατάσταση κινδυνεύει να εκτροχιαστεί πλήρως ανά πάσα στιγμή· οι αυτονομιστές διατείνονται πως ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζει μεγάλης κλίμακας επίθεση και έχουν δώσει εντολή για την απομάκρυνση των αμάχων προς τη Ρωσία, κηρύσσοντας παράλληλα γενική επιστράτευση.

Πυρά πυροβολικού δέχθηκαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του ουκρανικού στρατού, καθώς και δημοσιογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια περιοδείας στη γραμμή επαφής της οκταετούς σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο υπουργός ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ντένις Μονασίρκσι. Ουδείς τραυματίστηκε.

Την ίδια στιγμή, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς σήμερα, Σάββατο. Δεκάδες είναι τα περιστατικά παραβίασης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός εκ μέρους των αυτονομιστών τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το Κίεβο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής 70 παραβιάσεις, στις 60 εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν «όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ». Ως αποτέλεσμα, δύο Ουκρανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν θανάσιμα και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν.

Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, κατηγόρησαν εξίσου τον ουκρανικό στρατό για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τις αρχές του Λουχάνσκ, τις τελευταίες 24 ώρες οι Ουκρανοί στρατιώτες παραβίασαν 31 φορές την εκεχειρία και βομβάρδισαν 16 οικισμούς.

Τόσο η διακυβέρνηση Μπάιντεν, όσο και ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοί της, έχουν πιέσει τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να περιορίσει τη στρατιωτική αντίδραση έναντι παραβιάσεων της εκεχειρίας προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανάφλεξης με εισβολή του ρωσικού στρατού.

Ο ίδιος ο Ζελένκσι δήλωσε, λίγο πριν μεταβεί στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ότι χώρα του δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, το Ντονμπάς, και θα αγωνιστεί για να εδραιωθεί η ειρήνη μέσω της διπλωματίας.

Παράλληλα, ο στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι μισθοφόροι έχουν φθάσει στην υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανατολική Ουκρανία για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

«Ο στόχος αυτών των προκλήσεων θα είναι φυσικά να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ουκρανικός στρατός.