Βρετανία: Οι Λονδρέζοι καλούνται να παραμείνουν σπίτι τους λόγω τυφώνα

Ισχυρή σύσταση να παραμείνουν την Παρασκευή στο σπίτι τους έλαβαν οι κάτοικοι του Λονδίνου και της υπόλοιπης νοτιοανατολικής Αγγλίας, καθώς και της δυτικής Ουαλίας, όχι λόγω της πανδημίας αλλά εξαιτίας της καταιγίδας Γιούνις, που έχει χαρακτηριστικά τυφώνα.

Εκατοντάδες σχολεία και κολέγια είναι κλειστά σε Αγγλία και Ουαλία, ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στον αγγλικό Νότο. Ακυρώθηκαν και πτήσεις αεροπορικών εταιριών όπως της British Airways.

Οι άνεμοι της καταιγίδας που έπληξε πρώτα της ουαλικές ακτές και πλέον και αυτές της Κορνουάλης στη νοτιοδυτική Αγγλία έχουν ήδη φτάσει τα 110 χιλιόμετρα την ώρα (11 μποφόρ) και αναμένεται να κορυφωθούν στα 150-160 χλμ/ώρα. Πρόκειται δηλαδή για ταχύτητες ανέμου που στα αμερικανικά μετεωρολογικά πρότυπα παραπέμπουν σε τυφώνα επιπέδου 1 (του πιο χαμηλού δηλαδή).

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία έχει εκδώσει διπλή κόκκινη προειδοποίηση για την Παρασκευή: Η πρώτη αφορά στην περιοχή της Νότιας Ουαλίας και της Κορνουάλης, και η δεύτερη για τη νοτιοανατολική Αγγλία, περιλαμβανομένου και του Λονδίνου.

Στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κυριαρχούν το πρωί της Παρασκευής οι προειδοποιήσεις για την επερχόμενη καταιγίδα και η ανησυχία για το κατά πόσον το Λονδίνο είναι προετοιμασμένο να την αντιμετωπίσει.
Η έλευση καταιγίδας του Ατλαντικού σε επίπεδα τυφώνα αποτελεί πολύ σπάνιο φαινόμενο για τα βρετανικά νησιά, ιδίως για τη νοτιοανατολική περιοχή όπου βρίσκεται το Λονδίνο.

Ο Βρετανός υφυπουργός ασφαλείας, Ντέιμιαν Χιντς, δήλωσε ότι ο στρατός είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τυχόν συνέπειες της καταιγίδας Γιούνις.

Πηγή: Reuters, Sky News, Times Radio