H Ευρώπη εμπρός στη νέα κανονικότητα - Πως θα μάθουμε να ζούμε με την COvid-19

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαικές χώρες χαλαρώνουν το υγειονομικό δίχτυ ασφαλείας που ανέπτυξαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οδηγώντας τα περίπου 500 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών σε μια “νέα κανονικότητα” που περιλαμβάνει την ενδημία της Covid-19 και την ανάγκη να μάθουν όλοι να ζουν με τον ιό.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την κατάργηση των περισσότερων περιορισμών κατά της COvid-19 , τα κλαμπ και τα νυχτερινά κέντρα της Γαλλίας επαναλειτούργησαν χθες για πρώτη φορά ύστερα από τρεις μήνες. Η Ολλανδία επιστρέφει από αύριο στο «σχεδόν κανονικό». Την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πιστοποιητικών COVID και της σύστασης για τηλεργασία, προανήγγειλαν επίσης Αυστρία και Ελβετία, ενώ στη Γερμανία ο καγκελάριος Oλαφ Σολτς προβλέπει πλέον ένα σχέδιο τριών σταδίων με στόχο την κατάργηση «μεγάλου μέρους των υφιστάμενων περιορισμών» μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Ενόψει της Άνοιξης οι χώρες της Ευρώπης προσχωρούν σε μια όλο και πολυπληθέστερη ομάδα χωρών που καταργεί σχεδόν όλους τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων της Δανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

Στην Πορτογαλία μεταξύ των βασικών αλλαγών, που θα εφαρμοστούν «τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με την υπουργό Επικρατείας Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα, είναι ο τερματισμός της υποχρεωτικής απομόνωσης μετά από “επικίνδυνες” επαφές, το τέλος της εξ αποστάσεων εργασίας και η κατάργηση των ορίων χωρητικότητας σε εμπορικές εγκαταστάσεις. Μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην Λισσαβόνα και σε κατάργηση των περισσότερων περιορισμών αρκεί « να φτάσουμε τους 20 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Η απαίτηση αρνητικού τεστ για μεγάλες διοργανώσεις, αθλητικούς χώρους, μπαρ και νυχτερινά κέντρα θα καταργηθεί σύντομα ενώ η παρουσίαση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού η νόσησης πιστοποιητικού δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική, εκτός από τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης και στα σύνορα της χώρας.

«Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή», δήλωσε η υπουργό Επικρατείας της Πορτογαλίας Είναι «ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή σε μια κανονική ζωή». Η νέα στρατηγική για να ζουν οι Πορτογάλοι με τον ιό χρειάζεται την τελική έγκριση από τον πρόεδρο της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα, ωστόσο οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα σούπερ μάρκετ.

Η Πορτογαλία ανέφερε 20.000 νέα κρούσματα την περασμένη Τετάρτη, πολύ λιγότερα χαμηλότερα από τα 65.706 κρουσμάτων στις 27 Ιανουαρίου. Ο εκτεταμένος εμβολιασμός και η πιο ήπια παραλλαγή Omicron έχουν κρατήσει τους θανάτους και τις νοσηλείες πολύ κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενα κύματα.

Οι Ελβετοί δεν θα χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν πιστοποιητικά εμβολιασμού η νόσησης σε εστιατόρια, μπαρ ή άλλους χώρους όπως θέατρα και αίθουσες συναυλιών. αλλά ορισμένα μέτρα ενδέχεται να παραμείνουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου όπως και η απαίτηση να φορούν μάσκες κατά την επίσκεψη σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Η Ελβετία κάνει ένα αποφασιστικό και σημαντικό βήμα προς την ομαλότητα», δήλωσε ο Ελβετός πρόεδρος Ιγνάσιο Κάσις σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη. “Ο ιός είναι εδώ. Μαθαίνουμε πώς να ζούμε με τον ιό.”

Η νέα πολιτική τερματίζει επίσης τους περιορισμούς στο μέγεθος των ιδιωτικών συγκεντρώσεων, ενώ η κυβέρνηση είπε ότι οι αρχές θα συνεχίσουν να παρέχουν πιστοποιητικά COVID αναγνωρισμένα από την ΕΕ για κατοίκους Ελβετίας που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Τα ελβετικά νοσοκομεία είχαν πληρότητα 81,9% αυτή την εβδομάδα – αν και μόνο το 8 τοις εκατό από αυτό οφειλόταν στον COVID-19 – ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών των εργαστηριακών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει μειωθεί σε 250 ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία. Περισσότερο από το 70% του ελβετικού πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Στη Γερμανία οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμφώνησαν την Τετάρτη σε μια σταδιακή κατάργηση των περιορισμών της πανδημίας . Υπερβαίνοντας και τα όρια που θέτει ο πολύ αυστηρός υπουργός Υγείας συμφώνησαν ότι η 20η Μαρτίου, η εαρινή ισημερία του βόρειου ημισφαιρίου που προαναγγέλλει τις θερμότερες μέρες, θα είναι η ημέρα που θα λήξουν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί. «Δεν πρέπει να γίνουμε απρόσεκτοι παρ όλη την αισιοδοξία», είπε ο καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο μετά τη συνάντηση. Όσον αφορά στον κανόνα ότι μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι πρόσφατα έχουν αναρρώσει από τον ιό μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καταστήματα λιανικής αυτό το μέτρο θα καταργηθεί σε τρία στάδια έως τις 20 Μαρτίου.

Στη γειτονική Αυστρία, ο καγκελάριος Κάρλ Νιάμερ ανακοίνωσε ότι με εξαίρεση τις πολύ αναγκαίες ρυθμίσεις , όλοι οι περιορισμοί θα αρθούν στις 5 Μαρτίου.

Πηγή: Politico