Ουκρανία: Νέος γύρος διπλωματικού μαραθωνίου για την αποκλιμάκωση της κρίσης

Σκωτσέζικο ντους, επιχειρεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, διατάσσοντας την επιστρογή 10.000 στρατιωτών στους στρατώνες του, ενώ την ίδια στιγμή υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της Ρωσίας δηλώνουν πως “η Δύση χρειάζεται ψυχίατρο” για να θεραπευτεί από την αντιρωσική της υστερία.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές των ηγετών της Δύσης, με νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν και Μακρόν, προκειμένουν να συντονιστούν οι ενέργειες των κρατών του δυτικού στρατοπέδου, μετά και την επίσκεψη του Γερμανού καγκλάριου Όλαφ Σολτς στην Μόσχα, η οποία είχε, γενικώς, πενιχρά αποτελέσματα.

Στην Ρωσία, βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, κατέθεσαν πρόταση στην Κρατική Δούμα για την αναγνώριση των αυτοανακηρυχθέντων “Λαϊκών Δημοκρατιών” του Ντονμπάς, πράγμα που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Μπάιντεν: Είναι πιθανή μια ρωσική επίθεση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε σήμερα τη Ρωσία να υποχωρήσει από το κατώφλι του πολέμου και διευκρίνισε ότι οι αναφορές πως η Μόσχα απέσυρε ορισμένες από τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τα ουκρανικά σύνορα, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

«Προς τους πολίτες της Ρωσίας: δεν είμαστε ο εχθρός σας και δεν πιστεύω ότι επιθυμείτε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», είπε ο Μπάιντεν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει μία μετωπική αντιπαράθεση με τη Μόσχα, αλλά εάν η Ρωσία επιτεθεί κατά Αμερικανών στην Ουκρανία, «θα απαντήσουμε δυναμικά».

Υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και ότι η Ρωσία θα πληρώσει μεταξύ άλλων ένα μεγάλο οικονομικό τίμημα εάν πραγματοποιήσει μία εισβολή.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε μία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία παραμένει πολύ πιθανή», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ρεαλιστικοί τρόποι για να ανταποκριθούν στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα.

Η διπλωματία θα πρέπει να έχει κάθε ευκαιρία να επιτύχει, ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος.

Νέα επικοινωνία Μπάιντεν με Μακρόν

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας είχαν χθες Τρίτη μία νέα τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με την ουκρανική κρίση, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για τις πρόσφατες επαφές που είχαν με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας και επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους σε μία διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες διπλωματικές και αποτρεπτικές προσπάθειες σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ως απάντηση στη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Υπογράμμισαν επίσης την ετοιμότητά τους να επιβάλουν σοβαρές συνέπειες και να ενισχύσουν την άμυνα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ακόμη και αν ο πρόεδρος Πούτιν αποφασίσει να μην εισβάλει στην Ουκρανία.

Γαλλία: Απαράδεκτη η προσάρτηση εδαφών

Η αναγνώριση, εκ μέρους της Μόσχας, της ανεξαρτησίας των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές θα ισοδυναμούσε με «επίθεση χωρίς όπλα» προειδοποίησε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, αφού νωρίτερα απηύθυνε έκκληση στους Ρώσους βουλευτές.

«Θα ήταν μια αδύνατη κατάσταση, ένα είδος επίθεσης χωρίς όπλα και διάλυσης, χωρίς όπλα, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θα ήταν ένα πλήγμα στην εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας» τόνισε, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Η Δούμα ενέκρινε νωρίτερα μια έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με την οποία του ζητά να αναγνωρίσει η Ρωσία την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών περιοχών που συγκρούονται με τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία, εδώ και οκτώ χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διαβεβαίωσε ότι επί του παρόντος «δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση» για το θέμα αυτό αλλά το αίτημα των βουλευτών «αντικατοπτρίζει την άποψη» των Ρώσων πολιτών.

Ο Λε Ντριάν είπε επίσης ότι τα γαλλικά σχολεία στο Κίεβο έχουν κλείσει και οι οικογένειες των Γάλλων διπλωματών μπορούν να φύγουν από τη χώρα, αν το επιθυμούν. Δεν κρίνεται ωστόσο αναγκαίο επί του παρόντος να μεταφερθεί η γαλλική πρεσβεία σε άλλη πόλη, όπως έκαναν οι ΗΠΑ.

Οι πόλεμοι δεν ξεκινούν Τετάρτη

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποβάθμισε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις περί ενδεχόμενης επίθεσης της χώρας του στην Ουκρανία σήμερα Τετάρτη.

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα γίνει καμία επίθεση σήμερα Τετάρτη. Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε τη μεθεπόμενη – ούτε τον επόμενο μήνα», σημείωσε ο Βλαντίμιρ Τσίζοφ σε δηλώσεις του στην Die Welt που δημοσιεύονται στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας που κυκλοφορεί.

«Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες», πρόσθεσε χαριτολογώντας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει πως είναι πιθανό η Ρωσία να προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία εντός ημερών, πιθανόν προτού ολοκληρωθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου (την Κυριακή).

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της στο NATO επισείουν εδώ και μήνες τον κίνδυνο η Μόσχα να προχωρήσει σε νέα επίθεση στην Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει.

Ο κ. Τσίζοφ απέρριψε τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και υπογράμμισε πως «όταν διατυπώνεις κατηγορίες, πολύ περισσότερο όταν διατυπώνεις εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, έχεις την ευθύνη να παρουσιάζεις αποδείξεις. Αλλιώς πρόκειται για συκοφαντία. Λοιπόν, πού είναι οι αποδείξεις;»

Ο ρώσος διπλωμάτης κάλεσε τη Δύση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις ανησυχίες και τις προτάσεις της Ρωσίας για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη.

«Όταν οι εταίροι μας ακούσουν επιτέλους τις θεμιτές ανησυχίες μας», θα μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία άμβλυνσης των εντάσεων, που θα είναι «προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων, από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, και άλλων χωρών του κόσμου», διαβεβαίωσε.

Το Κρεμλίνο αξιώνει το NATO να περιορίσει τη δραστηριότητά του και την ανάπτυξη δυνάμεών του στην ανατολική Ευρώπη και να δεσμευτεί πως δεν θα προχωρήσει στην εισδοχή στους κόλπους του πρώην σοβιετικών δημοκρατιών όπως η Ουκρανία, κάτι που η Δύση απορρίπτει. Ζητεί επίσης να σταματήσει η ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, ιδίως του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, στα ρωσικά σύνορα.

Η Δύση πρέπει να βρει έναν καλό ψυχίατρο

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, συνέστησε σήμερα στη Δύση να βρει “έναν καλό γιατρό ειδικό στην παράνοια”, απορρίπτοντας εκ νέου κάθε ισχυρισμό ότι η Ρωσία απειλεί οποιονδήποτε με τον στρατό της.

Όταν ρωτήθηκε από μέσα ενημέρωσης, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Υεμένη, σχετικά με τις ανησυχίες της Δύσης που εξακολουθούν να εκφράζονται για την πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο διπλωμάτης δήλωσε: “Νομίζω ότι έχουν ανάγκη από έναν καλό γιατρό, τους συνιστώ” να βρουν έναν “ειδικό σε αυτές τις περιπτώσεις παράνοιας”.

“Τα στρατεύματά μας βρίσκονται στο έδαφός μας” και “δεν συνιστούν απειλή για κανέναν”, επέμεινε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι.

“Δεν γνωρίζω τους αριθμούς, καθώς υπάρχουν πολλές εικασίες ως προς το θέμα αυτό”, δήλωσε επίσης σε σχέση με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία. Για την έναρξη μιας μερικής αποχώρησης, ο διπλωμάτης ανέφερε ότι δεν είχε περισσότερα στοιχεία.

“Νομίζω ότι η εκπαίδευση με τη Λευκορωσία θα τελειώσει σε μια εβδομάδα. Για τα υπόλοιπα, δεν ξέρω”, πρόσθεσε ο Ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν σήμερα από τη Μόσχα μια “επαληθεύσιμη” αποκλιμάκωση, μετά την ανακοίνωση μιας μερικής αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα, εν μέσω της έντονης ανησυχίας εδώ και εβδομάδες για εισβολή και έναν μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη.

Οι περισσότεροι διπλωμάτες της Γερμανίας έφυγαν από το Κίεβο

Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έχει πλέον εγκαταλείψει την πρεσβεία της Γερμανίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, έκανε γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο χθες Τρίτη.

Μέλη των οικογενειών διπλωματών και μέλη του διπλωματικού προσωπικού η παρουσία των οποίων δεν κρίνεται απολύτως απαραίτητη έχουν πλέον εγκαταλείψει τη χώρα στην πλειονότητά τους, διευκρίνισε το ΥΠΕΞ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Κάποιοι βρίσκονται ακόμη καθ’ οδόν.

Το γερμανικό γενικό προξενείο στο Ντανιέτσκ, που λειτουργούσε στη Ντνίπρο, μεταφέρθηκε στο Λβιφ και ετοιμάζεται να ξαναρχίσει να προσφέρει προξενικές υπηρεσίες από εκεί.

Η γερμανική κυβέρνηση παροτρύνει τους πολίτες της χώρας να φύγουν από την Ουκρανία, εν μέσω προειδοποιήσεων της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περί επαπειλούμενης ρωσικής εισβολής.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Αίγυπτο το Σάββατο, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε ότι η πρεσβεία της Γερμανίας στο Κίεβο θα παραμείνει ανοικτή, αλλά το προσωπικό της θα μειωθεί.

Η μετεγκατάσταση του γερμανικού γενικού προξενείου από τη Ντνίπρο στο Λβιβ σκοπό έχει να απομακρυνθεί το προσωπικό από τη δυνητική γραμμή του μετώπου των ουκρανικών κυβερνητικών στρατευμάτων και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ