Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω από τον "γκρεμό"

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω από τον “γκρεμό” στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η κατάσταση είναι “πολύ, πολύ επικίνδυνη” με μια ρωσική εισβολή να είναι πιθανή “τις επόμενες 48 ώρες”.

“Η κατάσταση είναι πολύ πολύ επικίνδυνη και δύσκολη, είμαστε στο χείλος του γκρεμού, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον πρόεδρο Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω”, εκτίμησε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στη βρετανική τηλεόραση.

“Καλούμε όλο τον κόσμο στον διάλογο (…) προκειμένου να αποτρέψουμε αυτό που θα ήταν ένα ολέθριο λάθος”, πρόσθεσε.

Ενώ το Κίεβο κατηγόρησε την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για κινδυνολογία σε ό,τι αφορά τους κινδύνους μιας επικείμενης ρωσικής επέμβασης, ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει πως “οι αποδείξεις είναι πολύ σαφείς”: “υπάρχουν κάπου 130.000 στρατιώτες συγκεντρωμένοι στα σύνορα με την Ουκρανία και κάθε είδους άλλα σημάδια που δείχνουν σοβαρές προετοιμασίες για μια εισβολή”.

“Τα σημάδια δείχνουν, όπως έχει πει ο [Αμερικανός] πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ότι τουλάχιστον προετοιμάζουν κάτι που μπορεί να λάβει χώρα στις επόμενες 48 ώρες”, είπε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνέστησε την Παρασκευή στους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία για λόγους ασφαλείας.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να μεταβεί εκ νέου στην ηπειρωτική Ευρώπη προς τα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου να έχει συζητήσεις με τους ηγέτες βόρειων και βαλτικών χωρών.

Πριν από δύο εβδομάδες, είχε μεταβεί στο Κίεβο για να προσφέρει την υποστήριξή του στην Ουκρανία, στην οποία το Λονδίνο παρέδωσε πρόσφατα, για πρώτη φορά, φονικά όπλα, αντιαρματικούς πυραύλους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμη πως το κυριαρχικό δικαίωμα του ουκρανικού λαού να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να απαλλοτριωθεί και πρόσθεσε πως θα μιλήσει “πολύ σύντομα” με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προκειμένου να βοηθήσει τη διπλωματική διαδικασία.

“Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συνομιλία. Αλλά αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να απαλλοτριώσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του ουκρανικού λαού να φιλοδοξεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ… δεν μπορούμε να το παζαρέψουμε — είναι για τον ουκρανικό λαό”, είπε ο Τζόνσον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ