Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν για το Ουκρανικό

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για την Ουκρανία.

Σκοπός της επικοινωνίας ήταν να συζητήσουν τη συσσώρευση στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σημειώνοντας ότι η τηλεφωνική συνομιλία άρχισε στις 11.04 τοπική ώρα στην Ουάσινγκτον (18.04 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι ένας «ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια (στρατιωτική) κλιμάκωση» στα ουκρανικά σύνορα, ανακοίνωσε το Ελιζέ, μετά τη διάρκειας 1 ώρας και 40 λεπτών τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

Οι Μακρόν και Πούτιν «εξέφρασαν και οι δύο τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος» μέσω «των οδών προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για το Ντονμπάς και για τις «συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», προσθέτει η γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος «μετέφερε, επίσης, τις ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων του και των συμμάχων του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι σήμερα η μια χώρα μετά την άλλη ανακοινώνει την απομάκρυνση του προσωπικού της από τις πρεσβείες που λειτουργούν στο Κίεβο.