Ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ απομακρύνουν διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία τους στο Κίεβο

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το θερμόμετρο στην Ουκρανία, καθώς την απόφαση να ζητήσει από τους υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, που δεν σχετίζονται με επείγουσες υπηρεσίες, να εγκαταλείψουν τη χώρα εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία και υπό το φόβο εισβολής.

«Σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τους υπαλλήλους των ΗΠΑ που δεν ανήκουν στο δυναμικό έκτακτης ανάγκης στην Πρεσβεία να αναχωρήσουν λόγω των συνεχιζόμενων αναφορών για συσσώρευση ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, υποδεικνύοντας πιθανότητες για σημαντική στρατιωτική δράση», αναφέρεται στον λογαριασμό της αμερικανικής πρεσβείας του Κιέβου στο Τwitter.

«Παρά τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού, ο πυρήνας των εργαζομένων στην πρεσβεία, οι αφοσιωμένοι Ουκρανοί συνάδελφοι μας και το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις διπλωματικές και βοηθητικές προσπάθειες με στόχο τη στήριξη της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ευημερίας της Ουκρανίας», σημειώνει σε νεότερη ανάρτησή της .

Νωρίτερα, δύο διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν το προσωπικό τους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από την Ουκρανία αμέσως.

Ο ΟΑΣΕ διεξάγει επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μια μη στρατιωτική αποστολή επιτήρησης στις αυτοανακηρυχθείσες, με τη στήριξη της Ρωσίας, αυτονομιστικές δημοκρατίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο πόλεμος που ξέσπασε το 2014 προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 14.000 ανθρώπων.

Μία από τις πηγές, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η απόφαση περί απόσυρσης του προσωπικού των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ έχει άμεση ισχύ και ότι αναμένεται και άλλα κράτη να προβούν σε ανάλογες ενέργειες σύντομα.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προέτρεψαν τους υπηκόους τους να φύγουν από την Ουκρανία αμέσως για να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής, περιλαμβανομένης μιας πιθανής αεροπορικής επιδρομής, προειδοποιώντας πως η επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία κατηγορεί τα δυτικά κράτη ότι διασπείρουν ψέματα.