Το ουκρανικό ΥΠΕΞ καλεί τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι απέναντι στη ρωσική απειλή

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας”, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλλει στην Ουκρανία “ανά πάσα στιγμή”.

“Αυτήν την ώρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να παραμείνουμε ενωμένοι μέσα στη χώρα και να αποφύγουμε ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα και σπέρνουν τον πανικό”, αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

“Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση και είναι έτοιμες να απωθήσουν οποιαδήποτε καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας”, προσθέτει.

Το Κίεβο σημειώνει επίσης ότι “βρίσκεται σε επαφή 24 ώρες το 24ωρο με όλους τους σημαντικούς εταίρους” και λαμβάνει γρήγορα πληροφορίες για θέματα ασφαλείας.

“Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την άμβλυνση της έντασης και να κινητοποιούμε την υποστήριξη των διεθνών εταίρων μας προκειμένου να παραμείνει η Ρωσία εντός του διπλωματικού πλαισίου”, προσθέτει το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή. Η Ουάσινγκτον κάλεσε επίσης τους πολίτες της στην Ουκρανία να φύγουν το ταχύτερο δυνατό, το οποίο έκαναν στη συνέχεια κι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλλει στην Ουκρανία, λέγοντας ότι υπερασπίζεται μόνον τα δικά της συμφέροντα ασφαλείας έναντι της επιθετικότητας των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να έχουν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Για «υστερία του Λευκού Οίκου» κάνει λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ σε σχέση με τις αναφορές για  εισβολή στην Ουκρανία

Ως «υστερικές»περιέγραψε τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με επικείμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος», έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram η Μαρία Ζαχάροβα, εκτιμώντας ότι για τις ΗΠΑ «οι προβοκάτσιες, η παραπληροφόρηση, οι απειλές είναι αγαπημένη μέθοδος επίλυσης των δικών τους προβλημάτων».

«Ο οδοστρωτήρας της αμερικανικής πολεμικής και πολιτικής μηχανής είναι έτοιμος να περάσει ξανά πάνω από τις ζωές ανθρώπων. Όλος ο κόσμος παρατηρεί πώς ο μιλιταρισμός και οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες ξεσκεπάζουν τον ίδιο τους τον εαυτό», υποστήριξε η Μ. Ζαχάροβα, όπως μεταδίδουν τις δηλώσεις της τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ως επιδίωξη της αμερικανικής κυβέρνησης «να αυξήσει στο μέγιστο τον βαθμό της προπαγανδιστικής εκστρατείας» κατά της Ρωσίας, περιέγραψε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, εκτιμώντας ότι στοχεύουν στο να διαμορφώσουν τη γνώμη περί του «αναπόφευκτου μιας επίθεσης». Όπως μεταφέρει τις δηλώσεις του το ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», παρόμοια σχόλια «στερούνται αποδείξεων», ενώ οι ΗΠΑ απλώς «ρίχνουν στάχτη στα μάτια».

Με ειρωνικό τρόπο απάντησε στις δηλώσεις του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν περί ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, αναρωτώμενος «εάν θα εισβάλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, γιατί κάποιος θα πρέπει να το κάνει μετά από τέτοια εκστρατεία πανικού». Σύμφωνα με τον Ντ.Πολιάνσκι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ακόμη στο ρωσικό έδαφος, ενώ «ορισμένοι λογικά σκεπτόμενοι άνθρωποι ήλπισαν ότι η υστερία, που διογκώνεται από τις ΗΠΑ πήρε την κατιούσα, όμως ενδεχομένως την “μάτιασαν”, γιατί αυτοί, που σκορπίζουν τον πανικό απέκτησαν “δεύτερη αναπνοή”».

Νωρίτερα το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε κάνει λόγο για «αντιρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης» με διασπορά «ψευδών ειδήσεων», εκτιμώντας ότι «μπορούμε να μιλάμε για συνωμοσία των κυβερνήσεων δυτικών χωρών και ΜΜΕ με σκοπό τη δημιουργία τεχνητής έντασης γύρω από την Ουκρανία μέσω της μαζικής και συντονισμένης διαρροής ψευδών πληροφοριών για λόγους γεωπολιτικού συμφέροντος, ειδικότερα για να αποσπαστεί η προσοχή από τις δικές τους επιθετικές ενέργειες».

Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία με τηλεφωνικές επικοινωνίες Πούτιν-Μπάιντεν-Μακρόν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει σήμερα νέες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεσπάσει “ανά πάσα στιγμή”.

Απέναντι στην απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που παρουσιάζεται ως επικείμενη, εντείνονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε μια προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος θα βρίσκεται το σαββατοκύριακο στην κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ, θα μιλήσει σήμερα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν χθες, Παρασκευή, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των χωρών τους. Τηλεφωνική επικοινωνία προβλέπεται επίσης για σήμερα ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον Γάλλο ομόλογό του.

“Συνεχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας”, προειδοποίησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, έπειτα από βιντεοδιάσκεψη δυτικών ηγετών.

“Μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δώσει την εντολή γι’αυτήν”, πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να αρχίσει ακόμη “και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων” του Πεκίνου, οι οποίοι τελειώνουν στις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια επίθεση αποτελεί μια “πολύ πολύ πραγματική πιθανότητα”, αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν γνωρίζουν αν ο Ρώσος πρόεδρος “έχει πάρει μια οριστική απόφαση” ή όχι. “Ουδείς γνωρίζει αν έχει ληφθεί μια απόφαση για δράση”, επιβεβαίωσε στο AFP διπλωμάτης του NATO.