Εμβόλιο Novavax: Δεν μπορεί να χορηγηθεί ως αναμνηστική δόση - Ποιοι μπορούν να το κάνουν

Τον επόμενο μήνα αναμένεται το εμβόλιο Novavax στη χώρα μας, το οποίο όπως διευκρίνισε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν μπορεί να χορηγηθεί ως αναμνηστική δόση.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ, ο Γενικός Γραμματέας ξεκαθάρισε, ότι το εμβόλιο, που αναμένεται στη χώρα μας τον Μάρτιο, δεν μπορεί να χορηγηθεί ως τρίτη δόση.

«Αφορά μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου. Θα ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και μακάρι να είναι κι αυτό ένας τρόπος, ώστε να εμβολιαστούν οι πολίτες που είναι ακόμα επιφυλακτικοί», είπε χαρακτηριστικά.

 

Σύμφωνα με όσα είπε για το εμβόλιο Novavax η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, το εμβόλιο είναι παλιάς τεχνολογίας, η οποία χρονολογείται από το 1980 και σε αυτήν βασίζεται η παρασκευή του εμβολίου της γρίπης και άλλων εμβολίων.

Με το εν λόγω εμβόλιο, η πρωτεϊνική ακίδα χορηγείται έτοιμη σε αυτόν που εμβολιάζεται, χωρίς να χρειαστεί να την παράγει ο οργανισμός.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εμβολίου

Μιλώντας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εμβολίου, είπε ότι μπορεί να συντηρηθεί σε ψύξη για 9 μήνες και οι 10 δόσεις που περιέχονται σε κάθε μπουκαλάκι, μπορούν να μείνουν για έξι μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις και το μεσοδιάστημα ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη είναι 28 ημέρες και μπορεί να γίνει από τους ενήλικες άνω των 18 ετών. Η ανάπτυξη αντισωμάτων και η παροχή προστασίας ξεκινά μετά από 14 ημέρες. Η ίδια εκτίμησε ότι το εμβόλιο αυτό θα συμβάλει ώστε να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι να εμβολιαστούν και πρόσθεσε ότι η εταιρεία παρασκευής έχει δεσμευτεί για ένα δισ. δόσεις, τις οποίες θα παράγει και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα διοχετευθούν και στις μη προνομιούχες χώρες όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Αναφερόμενη σε δύο κλινικές δοκιμές είπε ότι η μέτρια και σοβαρή συμπτωματική νόσος περιορίζεται σε ποσοστό που αγγίζει το 90% για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Ωστόσο η ίδια είπε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για το αν μπορεί να χορηγηθεί το νέο αυτό εμβόλιο ως αναμνηστική δόση αλλά ούτε και επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του όσον αφορά την μετάδοση του ιού και την διάρκεια της ανοσίας.

Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 5 έως 17 ετών κάνουν δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ για την τρίτη δόση είπε ότι έχει εγκριθεί μόνο για παιδιά με θέματα ανοσοκαταστολής. Επίσης, πρόσθεσε, ότι η επιτροπή συζητά επέκταση της τρίτης δόσης σε παιδιά με προβλήματα λόγω χρόνιων νοσημάτων.