Λευκορωσίδα σκιέρ αυτομολεί στην Πολωνία λόγω πιέσεων από το καθεστώς Λουκασένκο

Στη γειτονική Πολωνία αυτομόλησε μαζί με την οικογένειά της μια νεαρή Λευκορωσίδα σκιέρ, καθώς το καθεστώς Λουκασένκο φέρεται να μην επιτρέπει την πρόοδό της λόγω πολιτικών πεποιθήσεων.

Η 17χρονη Ντάρια Ντολίντοβιτς, αθλήτρια του cross country, αποκλείστηκε από αγώνες λόγω των αντικαθεστωτικών πεποιθήσεων της οικογένειάς της και υπήρχαν φόβοι και για περαιτέρω προβλήματα.

Στην Πολωνία η έφηβη αθλήτρια ελπίζει να συνεχίσει απρόσκοπτα την καριέρα της, ανέφερε ο πατέρας και προπονητής της, Σεργκέι Ντολίντοβιτς, που έχει συμμετάσχει επανειλημμένα σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και βλέπει την κόρη του να τίθεται στο περιθώριο στη Λευκορωσία επειδή ο ίδιος αντιτίθεται στο καθεστώς του προέδρου Αλεξάνταρ Λουκασένκο.

Τον Ιανουάριο το πρακτορείο Ρόιτερς ανέφερε ότι δεν επετράπη στη 17χρονη αθλήτρια να αγωνιστεί λόγω της συμμετοχής του πατέρα της σε διαδηλώσεις κατά του αυταρχικού καθεστώτος του Μινσκ, και ιδιαιτέρως κατά της θεωρούμενης ως νόθευσης των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου του 2020, όταν επανεξελέγη ο κ. Λουκασένκο.

«Η Ντάρια στερήθηκε του δικαιώματος να συμμετάσχει σε αγώνες. Πλέον δεν βλέπω πιθανότητα να συνεχίσει την καριέρα της στη Λευκορωσία», ανέφερε στο Ρόιτερς ο πολύπειρος κ. Ντολίντοβιτς.

 

«Μπορεί να μας κατηγορήσουν ότι οργανώνουμε διαδήλωση και φωνάζουμε συνθήματα, οπότε θα μας στείλουν στη φυλακή», πρόσθεσε.

«Πριν τρεις μήνες, ούτε που θα μπορούσα να είχα φανταστεί, ούτε καν σε εφιάλτη, ότι θα κατέληγα να φύγω από τη χώρα μου», είπε ο Λευκορώσος βετεράνος πρωταθλητής με συμμετοχή σε επτά Χειμερινούς Ολυμπιακούς.

Η Ντάρια, μια από τις πολλά υποσχόμενες χιονοδρόμους της Λευκορωσίας, ενημερώθηκε τον Δεκέμβριο ότι ανακλήθηκε η άδεια συμμετοχής της σε διεθνείς διοργανώσεις λόγω σχετικής απόφασης της ομοσπονδίας της χώρας. Η επιστολή που την ενημέρωνε για την απόσυρση της κάρτας της διεθνούς ομοσπονδίας (FIS) δεν εξηγούσε τον λόγο της απόφασης αυτής.

Η FIS απαίτησε εξηγήσεις από τη λευκορωσική ομοσπονδία, αλλά απάντηση δεν έλαβε.

Πηγή: Reuters