«Καζάνι που βράζει» η Ουκρανία: Ο Μπάιντεν στέλνει 3.000 στρατιώτες στην Ευρώπη

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέτασαν κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής τους χθες Τετάρτη τον συντονισμό των διπλωματικών πρωτοβουλιών τους και των σχεδιαζόμενων κυρώσεων στη Ρωσία σε περίπτωση που προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο αρχηγοί κρατών «συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα παραμείνουν σε στενή επαφή» και ότι θα υπάρξει «διαβούλευση με τους συμμάχους στο NATO και τους εταίρους στην ΕΕ» όσον αφορά τη «συντονισμένη και συνεκτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία για τη συνομιλία αυτή.

Οργή Μόσχας για τα στρατεύματα των ΗΠΑ στην Ευρώπη

«Τα καταστροφικά βήματα, που δεν δικαιολογούνται από κανέναν, αυξάνουν τη στρατιωτική ένταση, στενεύουν το πεδίο για πολιτικές αποφάσεις», σχολίασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρουσκό, ερωτηθείς από το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ για την απόφαση της Ουάσινγκτον να μεταφέρει στρατεύματα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Γκρουσκό, αυτό το βήμα «είναι μόνο προς τέρψη των Αρχών του Κιέβου», που προτρέπονται να συμπεράνουν ότι «είναι δυνατόν και περαιτέρω ατιμώρητα να συνεχίσουμε να σαμποτάρουμε τις συμφωνίες του Μινσκ», τη μόνη υπαρκτή κατά τη Μόσχα δυνατότητα για διευθέτηση της εμφύλιας σύρραξης στην Ουκρανία.

Οπως έγινε νωρίτερα γνωστό, χίλιοι στρατιώτες των ΗΠΑ, που σταθμεύουν αυτήν τη στιγμή στη Γερμανία, θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες στη Ρουμανία και θα ενωθούν με άλλους 900 Αμερικανούς στρατιώτες, που βρίσκονται εκεί, ενώ περίπου 2.000 στρατιώτες θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες από τις ΗΠΑ στην Πολωνία και στη Γερμανία.

Στην Αδριατική το αεροπλανοφόρο Harry S. Truman

Παράλληλα, ο Αμερικανός ναύαρχος που ηγείται της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου Harry S. Truman δήλωσε χθες Τετάρτη ότι δεν θα κάνει εικασίες για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την ολοκλήρωση σε λίγες ημέρες πολυεθνικών γυμνασίων στην Αδριατική. Οι κανονισμοί του Πολεμικού Ναυτικού δεν επιτρέπουν δημόσιες τοποθετήσεις για μελλοντικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, καθώς το αμερικανικό Πεντάγωνο αναζητεί τρόπους να καθησυχάσει τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ μετά την ανάπτυξη περίπου 100.000 Ρώσων στρατιωτών κοντά στα ουκρανικά σύνορα, το USS Harry S. Truman αποτελεί σύμβολο της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος και των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ σε μια περιοχή στην κόψη του ξυραφιού.

«Οι αποφάσεις σχετικά με το πού θα αναπτυχθεί μια ομάδα κρούσης από τις ΗΠΑ λαμβάνονται από τον υπουργό Άμυνας», δήλωσε ο υποναύαρχος Κερτ Ρένσο, προτού συμπληρώσει: «Είμαστε έτοιμοι, όμως, να επιχειρήσουμε οπουδήποτε. Σχεδιάσαμε μια μακρά ανάπτυξη όταν ξεκινήσαμε από το Νόρφολκ (της Βιρτζίνια) και σκοπεύουμε να είμαστε σε θέση να επιχειρήσουμε όπου χρειαζόμαστε περισσότερο». Η ομάδα κρούσης, η οποία τέθηκε υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΝΑΤΟ, βρίσκεται στην Αδριατική για γυμνάσια που συμπεριλαμβάνουν συντονισμένους ελιγμούς, εκπαίδευση ανθυποβρυχιακού πολέμου και βολές μεγάλου βεληνεκούς. Τα γυμνάσια θα διαρκέσουν μέχρι την 4η Φεβρουαρίου.

Όταν ανακοινώθηκε η άσκηση με την επωνυμία «Neptune Strike 2022», το ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι ήταν η πρώτη φορά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου που μία πλήρης ομάδα κρούσης αμερικανικού αεροπλανοφόρου τέθηκε υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σημείωσε πως η συμμετοχή του USS Harry S. Truman στην άσκηση «Neptune Strike 2022» δείχνει ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι «ενωμένη, ικανή και ισχυρή».

Νωρίτερα χθες Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν περίπου 3.000 στρατιωτικούς στην Πολωνία και στη Ρουμανία προκειμένου να ενισχύσουν τους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ μπροστά σε αυτήν που η Ουάσινγκτον αποκαλεί «απειλή» ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Ρωσία διαψεύδει πως σχεδιάζει να εισβάλει στη γειτονική της χώρα, αλλά διαμηνύει ότι θα μπορούσε να λάβει απροσδιόριστα στρατιωτικά μέτρα εάν δεν ικανοποιηθούν ορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης του ΝΑΤΟ πως δεν πρόκειται ποτέ να εντάξει την Ουκρανία στους κόλπους της Συμμαχίας.