«Πυρετός» διαβουλεύσεων μετά τις «ειλικρινείς» συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας για την Ουκρανία

Την επεξεργασία των γραπτών απαντήσεων που θα δοθούν στο Κρεμλίνο έχει ξεκινήσει ήδη η Ουάσινγκτον, μετά αναλυτική ανταλλαγή απόψεων που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών σε μια προσπάθεια μείωσης της πιθανότητας μας γενικευμένης σύρραξης στην Ουκρανία.

Τα βασικά σημεία των απαντήσεων θα αφορούν στο ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την ανάπτυξη συμμαχικών δυνάμεων κατά μήκος των ρωσικών συνόρων και την παρουσία ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη.

Κατά τις «ειλικρινείς» συνομιλίες, όπως τις χαρακτήρισαν οι δύο πλευρές, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τις αρνήσεις ότι μια τεράστια ρωσική δύναμη συγκεντρωμένη κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας θα χρησιμοποιηθεί για να εισβάλει στην Ουκρανία.
Παρόλα αυτά, τα σενάρια για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένουν.

«Κατέστη σαφές στον Άντονι Μπλίνκεν, ότι η περαιτέρω αγνόηση των νόμιμων ανησυχιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες σχετίζονται πρωτίστως με τη συνεχιζόμενη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ στρατιωτική κυρίευση του εδάφους της Ουκρανίας δια της μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης δυνάμεων και μέσων της συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας, θα έχει τις πλέον σοβαρές συνέπειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο επισημαίνει ότι «αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν η Ουάσιγκτον αντιδράσει θετικά στα σχέδια συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας, για τις οποίες αναμένουμε να λάβουμε την γραπτή και κατ’ άρθρο αντίδραση της αμερικανικής πλευράς την επόμενη εβδομάδα».

Στη ρωσική ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός «υπέδειξε την επιτακτικότητα της αυστηρής προσήλωσης στη θεμελιώδη αρχή του «αδιαίρετου της ασφάλειας», που έχει καταγραφεί σε σειρά πολυμερών εγγράφων και πρωτίστως στη Χάρτα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, που υπεγράφη σε ανώτατο επίπεδο στην Κωνσταντινούπολη το 1999».

«Ενδοουκρανική σύγκρουση»

Επίσης αναφέρεται ότι ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην «ενδοουκρανική σύγκρουση», σχετικά με την οποία «υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα της τάχιστης και πολυεπίπεδης υλοποίησης από το Κίεβο του “πακέτου μέτρων”, συμπεριλαμβανομένων της αποκατάστασης απευθείας διαλόγου με τη “Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ” και τη “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ”», όπως αυτοαποκαλούνται οι αυτόνομες διοικήσεις των δύο επαρχιών στην Ανατολική Ουκρανία, που χαρακτηρίζονται αυτονομιστικές και με τη στήριξη του ρωσικού στρατού από το Κίεβο, ενώ η Μόσχα διαψεύδει κάθε παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή, ωστόσο δεν κρύβει ότι παρέχει ρωσικές ταυτότητες σε όσους από τους κατοίκους τους το επιθυμούν.

Τέλος οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις προοπτικές αποκατάστασης του κοινού πλάνου ενεργειών σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και επιστροφής στην ομαλή λειτουργία των διπλωματιών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Γκουτέρες: Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα εισβάλει

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε χθες Παρασκευή «πεπεισμένος» ότι «δεν θα γίνει» παρείσφρηση ή εισβολή στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασε την ευχή η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης στην οποία έχουν εμπλακεί η Ρωσία και οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.

«Δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα γίνει αυτό» και «έχω την ισχυρή ελπίδα πως έχω δίκιο», πρόσθεσε.

«Θεωρώ ότι η διπλωματία είναι το μέσο επίλυσης των προβλημάτων», υπογράμμισε ακόμη ο Αντόνιο Γκουτέρες, κρίνοντας πως πρέπει να «αποφύγουμε το χειρότερο».

Την Τετάρτη, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει δώσει διαταγή να συγκεντρωθούν στρατεύματα στα σύνορα της χώρας του με την Ουκρανία, δεν θέλει «πόλεμο μεγάλης κλίμακας», αλλά πρόσθεσε πως «νομίζω πως θα εισβάλει» στην επικράτειά της με τον έναν τρόπο ή τον άλλο, διότι «πρέπει να κάνει κάτι». Δεν έκανε καμία διευκρίνιση.

Η Ρωσία διαβεβαιώνει πως δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία, παρά τη συγκέντρωση στρατιωτών και οπλισμού στα σύνορα.

Νοσοκομείο εκστρατείας από τη Γερμανία στην Ουκρανία

Η Γερμανία θα παραδώσει τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία, επίκεντρο της κρίσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, «ένα νοσοκομείο εκστρατείας», δήλωσε εξάλλου σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ σε συνέντευξή της στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Die Welt.

«Μπορώ να κατανοήσω την επιθυμία να στηρίξουμε την Ουκρανία και αυτό ακριβώς κάνουμε ήδη», τόνισε η Λάμπρεχτ.

«Η Ουκρανία θα λάβει ένα πλήρες νοσοκομείο εκστρατείας μαζί με την απαραίτητη εκπαίδευση (του προσωπικού) τον Φεβρουάριο», ανακοίνωσε, εξηγώντας ότι το κόστος για τη Γερμανία ανέρχεται σε 5,3 εκατομμύρια ευρώ.

«Επίσης έχουμε ήδη προσφέρει αναπνευστήρες», διευκρίνισε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι η χώρα της ήδη παρέχει θεραπεία «σε σοβαρά τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες στα νοσοκομεία του γερμανικού στρατού».

«Οπότε βρισκόμαστε στο πλευρό του Κιέβου. Πρέπει τώρα να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακωθεί η κρίση», υπογράμμισε.

Ωστόσο το Βερολίνο έχει απορρίψει την ιδέα να προσφέρει όπλα στην Ουκρανία, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να έχει υπογραμμίσει την πολιτική της χώρας του να μην παρέχει φονικά όπλα σε εμπόλεμες περιοχές.

Σύμφωνα με τη Λάμπρεχτ, «οι παραδόσεις όπλων δεν συμβάλλουν αυτή τη στιγμή» στην αποκλιμάκωση της έντασης και αυτή τη θέση «στηρίζει ομόφωνα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση».