Χίλια άτομα κακοποίησε σεξουαλικά γιατρός στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν - Μισό δισ. αποζημίωση στα θύματά του

Αποζημίωση συνολικού ύψους 490 εκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταβάλει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν σε χίλιους πρώην φοιτητές και αθλητές του, που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον γιατρό του.

Η συμφωνία, μεταξύ των σημαντικότερων που έχουν συναφθεί έως σήμερα στο πλαίσιο μιας υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης σε πανεπιστήμιο, θα πρέπει να επικυρωθεί επίσημα από το σύνολο των μερών, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αφορά τις ασελγείς πράξεις του γιατρού Ρίτσαρντ Άντερσον, ο οποίος εργαζόταν το διάστημα μεταξύ 1966-2003 στο πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται στο Αν Άρμπορ. Ο Άντερσον πέθανε το 2008.

Εκατοντάδες φοιτητές και μέλη των αθλητικών ομάδων, κυρίως αγόρια και άνδρες, τον κατηγόρησαν τα τελευταία χρόνια ότι τους επιτέθηκε σεξουαλικά, κατά τη διάρκεια εξετάσεων ρουτίνας.

Μια έκθεση, την οποία συνέταξε ένα δικηγορικό γραφείο έπειτα από αίτημα του πανεπιστημίου, επιβεβαίωσε πως ο γιατρός «είχε μια κακοποιητική σεξουαλική συμπεριφορά προς τους ασθενείς του».

anderson
Ο γιατρός Ρίτσαρντ Άντερσον

 

Το ίδρυμα ξεκίνησε το 2020 μια διαδικασία διαβούλευσης, υπό την αιγίδα ενός ομοσπονδιακού δικαστή, για να αποζημιώσει τα θύματά του.

Τα μέρη συμφώνησαν τελικά σε ένα ποσό ύψους 490 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων 460 εκατομμύρια για τους 1.050 καταγγέλλοντες που έχουν ήδη αποκαλυφθεί και 30 εκατομμύρια για θύματα που θα μπορούσαν να εμφανιστούν έως την 31η Ιουλίου.

«Ελπίζουμε πως αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στους επιζώντες να ξεκινήσουν τη διαδικασία ίασης», σχολίασε ο Τζόρνταν Άκερ, που προεδρεύει του διοικητικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, σε ένα δελτίο Τύπου.

«Η δουλειά που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν τα πρώτα θύματα άρχισαν με θάρρος να μιλάνε, θα συνεχιστεί», συμπλήρωσε.