Συνεχίζεται το θρίλερ Τζόκοβιτς: Συμφώνησε να καθυστερήσει την απέλασή του η Αυστραλία

Νέες σελίδες προστίθενται συνεχώς στο… έπος της επίσκεψης του Σέρβου αθλητη Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία, μετά από δύο ακυρώσεις της βίζας του και δικαστικές μάχες επί μαχών προκειμένου ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο να καταφέρει να συμμετάσχει στο φημισμένο Australian Open και να υπερασπιστεί τον τίτλο του.

Σύμφωνα με την τελευταία δικαστική απόφαση, ο αθλητής παραμένει… μέχρι να φύγει, αφού ο ο δικαστής διέταξε την παραμονή του Σέρβου στη χώρα μέχρι την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει μέχρι τότε να προχωρήσει κάποια κίνηση για την απέλασή του.

Το πρωί της Παρασκευής η αυστραλιανή κυβέρνηση ακύρωσε για δεύτερη φορά την βίζα του Τζόκοβιτς, απόφαση που σηματοδοτεί την άμεση απέλασή του από την χώρα.

Η απόφαση, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, πάρθηκε για λόγους «δημόσιας υγείας και τάξης», αφού οι μη εμβολιασμένοι μη Αυστραλοί ταξιδιώτες δεν δικαιούνται να εισέρχονται σε αυστραλιανό έδαφος.

Μετά την κυβερνητική απόφαση οι δικηγόροι του αθλητή έσπευσαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, αιτούμενοι την ακύρωσής της. Ζήτησαν μάλιστα επίσπευση της διαδικασίας εκδίκασης της έφεσης προκειμένου ο παίκτης να προλάβει να παίξει στο γκραν σλαμ που ξεκινάει στις 17 Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από απέλαση, ο Τζόκοβιτς κινδυνεύει και με τριετή απαγόρευση από το να του διατεθεί νέα βίζα εισόδου στη χώρα.

Μετά και τη νέα δικαστική προσφυγή, η Αυστραλία συμφώνησε να μην τον απελάσει ακόμη.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, η ακύρωση της βίζας αυτή τη φορά δεν έγινε επειδή ο παίκτης είναι ανεμβολίαστος, αλλά από φόβο ότι αυτό θα «πυροδοτήσει» το αντι-εμβολιαστικό κίνημα στην Αυστραλία, ένα επιχείρημα που πέφτει για πρώτη φορά στο τραπέζι.

Σύμφωνα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον, η απόφαση πάρθηκε για να προστατευτούν οι «θυσίες» των Αυστραλών.

Το σκεπτικό της νέας ακύρωσης

Μετά από ένα θρίλερ γεμάτο ανατροπές που κράτησε μία εβδομάδα, ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας ανακοίνωσε την απόφασή του το πρωί της Παρασκευής, επικαλούμενος λόγους «δημόσιας τάξης και δημόσιας υγείας».

Με γραπτή του δήλωση ο ελληνικής καταγωγής υπουργός μετανάστευση της Αυστραλίας ξεκαθάρισε το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) ότι έφτασε στην απόφαση να ασκήσει την εξουσία που του δίνει το Σύνταγμα της χώρας και να ακυρώσει τη βίζα του Σέρβου σταρ, αφού πρώτα εξέτασε όλα τα δεδομένα, προτάσσοντας λόγους υγείας, τάξης και δημοσίου συμφέροντος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Σήμερα άσκησα την εξουσία μου σύμφωνα με το άρθρο 133Γ παράγραφος 3 του νόμου περί μετανάστευσης για να ακυρώσω τη βίζα που κατείχε ο κ. Νόβακ Τζόκοβιτς, για λόγους υγείας και καλής τάξης, με βάσει το δημόσιο συμφέρον. Αυτή η απόφαση ακολούθησε εντολές του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού και Οικογενειακού Δικαστηρίου στις 10 Ιανουαρίου 2022, ακυρώνοντας μια προηγούμενη απόφαση ακύρωσης για λόγους δικαιοσύνης.

 

 

Κατά τη λήψη αυτής της απόφασης, εξέτασα προσεκτικά τις πληροφορίες που μου παρείχαν το Υπουργείο Εσωτερικών, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη και ο κ. Τζόκοβιτς. Η κυβέρνηση Μόρισον είναι σταθερά δεσμευμένη στην προστασία των συνόρων της Αυστραλίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πανδημία της COVID-19.

Ευχαριστώ τους αξιωματικούς του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων και της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης που εργάζονται καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Αυστραλίας σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα με αυξανόμενη πρόκληση», τονίζεται στην ανακοίνωση.

 

Η απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης έρχεται μετά το «ξεσκόνισμα» των ταξιδιωτικών εγγράφων του παίκτη από τις Αρχές της Αυστραλίας. Εκεί, μεταξύ άλλων παρατυπιών, εντοπίστηκε ότι ο Τζόκοβιτς είχε κάνει ψευδή δήλωση στο ταξιδιωτικό του έντυπο – η οποία ανέφερε ότι δεν είχε ταξιδέψει τις 14 ημέρες πριν από την άφιξή του στην Αυστραλία, ενώ στην πραγματικότητα είχε πάει στην Ισπανία.

Ο Σέρβος έριξε το φταίξιμο στον ατζέντη του, αποκαλώντας το «ανθρώπινο λάθος» και πρόσθεσε ότι «δεν ήταν εσκεμμένο».

Παραδέχτηκε επίσης ότι, παρότι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό στις 16 Δεκεμβρίου, δεν εφάρμοσε την καραντίνα, συνάντησε έναν δημοσιογράφο, έκανε φωτογράφηση και συναντήθηκε με πολύ κόσμο, μεταξύ αυτών και παιδιών, χωρίς να φοράει μάσκα.

Μόρισον: Η απόφαση ήρθε μετά από προσεκτική εξέταση

Σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας είπε: «Καταλαβαίνω ότι μετά από προσεκτική εξέταση, έχουν ληφθεί μέτρα για να ακυρωθεί η βίζα του Τζόκοβιτς για λόγους υγείας και δημόσιας τάξης», είπε.

«Οι Αυστραλοί έχουν κάνει πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας και δικαίως αναμένουν τα αποτελέσματα αυτών των θυσιών να προστατευθούν. Αυτό κάνει ο υπουργός αναλαμβάνοντας αυτήν τη δράση σήμερα».

Το χρονικό ενός θρίλερ

Ο Τζόκοβιτς βρίσκεται στην Αυστραλία από τις 6 Ιανουαρίου προκειμένου να πάρει μέρος στο Αυστραλιανό τουρνουά.

Με την άφιξή του στη χώρα, οι Αρχές ακύρωσαν τη βίζα του, επικαλούμενες παράβαση των αυστραλιανών κανόνων περί εμβολιασμού (ο αθλητής δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ στην Αυστραλία επιτρέπεται η είσοδος μόνο εμβολιασμένων μη Αυστραλών).

Μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του από αρμόδιο δικαστήριο, ο Τζόκοβιτς παρέμεινε σε ξενοδοχείο για παράτυπους μετανάστες, με τους δικηγόρους του να διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησής του.

Αν και το δικαστήριο δικαίωσε τον αθλητή, η κυβέρνηση άσκησε το δικαίωμά της να αναθεωρήσει η ίδια τη βίζα του παίκτη, με την απόφαση να ανακοινώνεται το πρωί της Παρασκευής, λίγα 24ωρα πριν την προγραμματισμένη συμμετοχή του παίκτη στο αυστραλιανό τουρνουά τένις.

Την Πέμπτη μάλιστα οι διοργανωτές του Open διεξήγαγαν την κλήρωση για το τουρνουά συμπεριλαμβάνοντας τον Τζόκοβιτς, ο οποίος κληρώθηκε να αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο τον συμπατριώτη του Μίομιρ Κετσμάνοβιτς.

Γιατί θέλει τόσο πολύ να παίξει στο Αυστραλιανό Όπεν

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει κερδίσει το Αυστραλιανό Open της Μελβούρνης εννέα φορές στην καριέρα του, συμπεριλαμβανομένων των τριών τελευταίων.

Ο Τζόκοβιτς, ο Ράφαελ Ναδάλ και ο Ρότζερ Φέντερερ έχουν κερδίσει από 20 τίτλους Grand Slam – τους περισσότερους από κάθε παίκτη.

Ο Τζόκοβιτς έχει μιλήσει συχνά για την επιθυμία του να ξεπεράσει τους δύο μεγάλους αντιπάλους του και να ξεχωρίσει ως ο πιο πολυβραβευμένος τενίστας όλων των εποχών.

Έχασε την ευκαιρία για το 21ο του Grand Slam στο US Open πέρυσι, όπου ηττήθηκε από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Αλλά η Μελβούρνη πάντα έμοιαζε σαν το πιο πιθανό μέρος για να κερδίσει. Είναι το πιο επιτυχημένο Grand Slam του και αναμφισβήτητα το μέρος όπου ένιωσε τη μεγαλύτερη υποστήριξη από το πλήθος.

Είναι βέβαια άγνωστο αν θα καταφέρει να υπερασπιστεί τον τίτλο του, έχοντας χάσει πολλές ημέρες κρίσιμης προπόνησης.