ΗΠΑ: Στρατό για βοήθεια στα νοσοκομεία στέλνει ο Μπάιντεν

Η μετάλλαξη «Όμικρον» μπορεί να δείχνει σημάδια ύφεσης στις ΗΠΑ, ωστόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν σχεδιάζει να ανακοινώσει την Πέμπτη την αποστολή 1.000 ατόμων στρατιωτικού ιατρικού προσωπικού σε έξι πολιτείες για να βοηθήσει τα νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κρουσμάτων.

Ο κ. Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί μαζί με τον Λόιντ Όστιν, τον υπουργό Άμυνας, και την Ντιάν Κρίσγουελ, τη διευθύντρια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, στον Λευκό Οίκο για να παρουσιάσει λεπτομερώς τις ομάδες που κατευθύνονται σε πληγείσες κοινότητες σε όλη τη χώρα. ΟΤζο Μπάιντεν είπε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι θα χρησιμοποιούσε τον στρατό για να βοηθήσει τα νοσοκομεία στις αρχές Ιανουαρίου.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι νέες ομάδες γιατρών, νοσηλευτών και άλλου ιατρικού προσωπικού θα αρχίσουν να φτάνουν σε νοσοκομεία στο Μίσιγκαν, στο Νιου Τζέρσεϊ, στο Νέο Μεξικό, στη Νέα Υόρκη, στο Οχάιο και στο Ρόουντ Άιλαντ. Είπαν ότι οι ομάδες θα βοηθήσουν στη διαλογή των ασθενών που φτάνουν στα νοσοκομεία, επιτρέποντας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών με περιορισμένο προσωπικό να ελευθερώσουν χώρο.

Η συμβολή του στρατού αποτελεί μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της τελευταίας αύξησης των κρουσμάτων που προκαλείται από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον. Λόγω της έξαρσης, τόσο αυξάνονται τα νέα κρούσματα, φτάνοντας σε περισσότερα από 780.000 την ημέρα σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός των Αμερικανών που νοσηλεύονται με Covid-19 έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό περίπου 142.000.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται επίσης να προβεί σε πρόσθετες ανακοινώσεις την Πέμπτη σχετικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να χειριστεί την πανδημία.

Η αδυναμία να ελέγξει την πανδημία βοήθησε να μειωθούν τα ποσοστά αποδοχής του καθώς εισέρχεται στο δεύτερο έτος της θητείας του. Το επιτελείο του σκοπεύει να κοινοποιήσει δημόσια τις προσπάθειές για την αντιμετώπιση του ιού.

Από την Ημέρα των Ευχαριστιών, όταν το στέλεχος Omicron ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, η διοίκηση έχει στείλει πάνω από 800 στρατιωτικούς και έκτακτους υπαλλήλους σε 24 πολιτείες, είπαν αξιωματούχοι, χωρίς να υπολογίζεται το προσωπικό που πρόκειται να ανακοινώσει ο κ. Μπάιντεν την Πέμπτη.

Επιπλέον, περισσότερα από 14.000 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν ενεργοποιηθεί σε 49 πολιτείες για να βοηθήσουν σε νοσοκομεία με εμβολιασμούς, τεστ και άλλες ιατρικές υπηρεσίες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιθανότατα θα υπάρξουν περαιτέρω αποστολές στρατιωτικού ιατρικού προσωπικού τις επόμενες ημέρες, καθώς η χώρα συνεχίζει να αγωνίζεται με την πανδημία.