Όμηρος της «Όμικρον» ο πλανήτης, με 15 εκατ. κρούσματα σε 7 ημέρες

Εξακολουθεί την ιλιγγιώδη εξάπλωσή της η «Ομικρον» σε όλο τον κόσμο. Το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέγραψε, την περασμένη εβδομάδα, αύξηση των νέων λοιμώξεων COVID-19 κατά 55% συγκριτικά με την προηγούμενη.

Τα νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα ανήλθαν παγκοσμίως σε 15 εκατομμύρια και η μόνη γεωγραφική περιοχή που παρουσιάζει μείωση είναι η Αφρική. Σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Παστέρ στη Γαλλία, επίσης, προβλέπει κορύφωση των λοιμώξεων στα μέσα του μηνός, ενώ η κορύφωση των νοσηλειών αναμένεται να καθυστερήσει κατά περίπου 15 ημέρες.

 

Με τα χειρότερα να έπονται σε πλανητικό επίπεδο, το επιδημιολογικό δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέγραψε για την εβδομάδα 3 – 9 Ιανουαρίου αύξηση κατά 55% των νέων λοιμώξεων, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τα νέα κρούσματα την ίδια εβδομάδα ανήλθαν παγκοσμίως σε 15 εκατομμύρια . Δραματική είναι η αύξηση των μολύνσεων στις ΗΠΑ όπου  η νέες μολύνσεις διπλασιάσθηκαν την περασμένη εβδομάδα και έφθασαν στα 6,1 εκατομμύρια .

Νέα πρόβλεψη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών 

Νέα πρόβλεψη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) κάνει λόγο για ως ακόμη και πάνω από 62.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Τουλάχιστον  10.400 ως 31.000 θάνατοι αναμένεται να σημειωθούν μόνο κατά την εβδομάδα που ολοκληρώνεται την 5η Φεβρουαρίου.

Η χώρα κατέγραψε σχεδόν 3.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 προχθές Τρίτη, δηλαδή τον βαρύτερο απολογισμό μέσα σε μια ημέρα από τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC.

Η Όμικρον έχει εντοπιστεί σε σχεδόν όλες τις χώρες της Αμερικής και αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα καταστεί η επικρατούσα παραλλαγή στην περιοχή αυτήν.

 

Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρονται στις ΗΠΑ

Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρονται στις ΗΠΑ, ιδίως στις Ανατολικές και Μεσοδυτικές Πολιτείες. Σύμφωνα με τα CDC, οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 33% και οι θάνατοι κατά περίπου 40% την περασμένη εβδομάδα. Η διευθύντρια των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών Ροσέλ Ουαλένσκι εξήγησε ότι η αύξηση των θανάτων φαίνεται ότι οφείλεται στο κύμα που προκάλεσε η παραλλαγή Δέλτα. Το κύμα που προκαλείται από την Όμικρον αναμένεται ότι θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες και «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει» η παραλλαγή αυτή σε ό,τι αφορά τους θανάτους.

Η Βολιβία, ο Ισημερινός, το Περού και η Βραζιλία βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με μεγάλα κύματα ενώ στην Αργεντινή και την Παραγουάη οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά σχεδόν 300% μέσα σε μία εβδομάδα.

«Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνει την Όμικρον να ξεχωρίζει φαίνεται ότι είναι τα λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Ακόμη κι έτσι, οι μολύνσεις από την Όμικρον μπορεί να είναι θανατηφόρες, ιδίως στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ανεμβολίαστους», προειδοποίησε η διευθύντρια του PAHO Καρίσα Ετιέν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Μπραζίλια. Για τον λόγο αυτό προέτρεψε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν. Σχεδόν το 60% των ανθρώπων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την Covid-19. Τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού καταγράφονται στη Χιλή, την Κούβα και την Αργεντινή.

«Μολονότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα, παραμένει ένας επικίνδυνος ιός, ιδίως για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί», επέμεινε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

 

Τα πιο ήπια συμπτώματα, ιδίως στους πλήρως εμβολιασμένους ή σε εκείνους που έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση, οδηγούν ορισμένους στο συμπέρασμα ότι η ασθένεια δεν είναι τόσο σοβαρή. Όμως, όπως είπε ο Τέντρος, «μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σημαίνει περισσότερες νοσηλείες, περισσότεροι θάνατοι, περισσότεροι άνθρωποι που δεν μπορούν να εργαστούν, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών και υγειονομικών, καθώς και περισσότεροι κίνδυνοι να εμφανιστεί μια άλλη παραλλαγή που θα είναι ακόμη πιο μεταδοτική και θανατηφόρα» από την Όμικρον.

«Δεν πρόκειται για μια ήπια ασθένεια, είναι μια ασθένεια που μπορούμε να την προλάβουμε με τα εμβόλια», σχολίασε από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγόντων στον ΠΟΥ. «Δεν είναι τώρα η στιγμή να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, δεν είναι η ώρα να πούμε ότι αυτός ο ιός είναι καλοδεχούμενος, κανένας ιός δεν είναι καλοδεχούμενος», υπογράμμισε.

Η ελπίδα ορισμένων είναι ότι η Όμικρον θα αντικαταστήσει τις πιο επικίνδυνες παραλλαγές και έτσι η πανδημία θα μετατραπεί σε μια ενδημική, διαχειρίσιμη ασθένεια.

Ο Τέντρος ζήτησε επίσης να συμπεριληφθουν οι έγκυες γυναίκες στις κλινικές δοκιμές για τις νέες θεραπείες και τα εμβόλια για την Covid-19.

 

 

Ενθαρρυντικά είναι τα συμπεράσματα Βρετανών ερευνητών

 

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα συμπεράσματα Βρετανών ερευνητών για τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού. Στην έρευνα δεν περιλήφθηκε, ωστόσο, η μετάλλαξη «Ομικρον». Ετσι διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός χάνει το 90% της μεταδοτικότητάς του είκοσι λεπτά από τη στιγμή που απελευθερώνεται ως αερόλυμα από τον μολυσμένο φορέα.

Ο κορωνοϊός χάνει το 90% της μεταδοτικότητάς του 20 λεπτά αφού απελευθερωθεί ως αερόλυμα από τον μολυσμένο φορέα.

Αυτό συμβαίνει ταχύτερα σε χώρους με χαμηλή υγρασία, όπως είναι τα γραφεία, και βραδύτερα και πιο σταδιακά σε χώρους με πολύ υψηλή υγρασία, όπως είναι η σάουνα και το λουτρό. Ενα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η μεταδοτικότητά του δεν επηρεάζεται από την ατμοσφαιρική θερμοκρασία, γεγονός που καταρρίπτει τις θεωρίες εποχικής εμφάνισής του. Ενταση επικράτησε στη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για τη διαχείριση της πανδημίας.
Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Ραντ Πολ, κατηγόρησε τον «εθνικό λοιμωξιολόγο» των ΗΠΑ δρα Αντονι Φάουτσι ότι συκοφάντησε τους Συντηρητικούς ακαδημαϊκούς που διαφωνούσαν με τα μέτρα του 2020. Ο δρ Φάουτσι κατήγγειλε τον Πολ ότι «διαστρεβλώνει εσκεμμένα» τις δηλώσεις του, υποκινώντας βίαιες ενέργειες εναντίον του ιδίου και της οικογένειάς του. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να διαθέσει εκατομμύρια δωρεάν διαγνωστικά τεστ στα σχολεία προκειμένου να διατηρηθούν ανοικτά παρά την έξαρση της «Ομικρον».

Τέλος, η Pfizer ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή και ασφαλής η ταυτόχρονη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 και αυτού που παρασκευάζει κατά του πνευμονιόκοκκου.