Αξιοπρεπή μεταχείριση για τον Τζόκοβιτς ζητά το Βελιγράδι - Σήμερα ή αύριο η τελική απόφαση

Η πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ανα Μπρνάμπιτς συνομίλησε τηλεφωνικά, αργά χθες βράδυ, με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον για την υπόθεση Τζόκοβιτς και ζήτησε να τύχει δίκαιης αντιμετώπισης από τις αυστραλιανές αρχές ο καλύτερος τενίστας στον κόσμο.

«Η κ. Μπρνάμπιτς ζήτησε από τον Αυστραλό συνάδελφό της να κάνει ότι περνάει από το χέρι του, ώστε ο Νόβακ Τζόκοβιτς να έχει ανθρώπινη και αξιοπρεπή μεταχείριση στην Αυστραλία, για όλη τη διάρκεια της παραμονής του και να γίνουν σεβαστά όλα τα δικαιώματά του», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της πρωθυπουργού.

Η Αννα Μπρνάμπιτς επανέλαβε την πρόθεση της σερβικής κυβέρνησης να παράσχει κάθε είδους εγγυήσεις για την παραμονή του Τζόκοβιτς στην Αυστραλία, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Η Πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ιδιαίτερα «την σημασία που έχει η διασφάλιση για τον Νόβακ Τζόκοβιτς των συνθηκών προπόνησης και φυσικής προετοιμασίας δεδομένου ότι δεν του επετράπη να προπονηθεί τις προηγούμενες ημέρες και το τουρνουά στη Μελβούρνη ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο». Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών συμφώνησαν να επικοινωνήσουν ξανά τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν διεξοδικά το θέμα.

Τα μέλη της οικογένειας του έδωσαν εχθές συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι όπου χαρακτήρισαν νίκη της δικαιοσύνης την απόφαση του δικαστηρίου. Στην συνέντευξη βρέθηκε σε δύσκολη θέση ο αδερφός του Νόβακ, ο Τζόρτε Τζόκοβιτς.

Όταν ρωτήθηκε αν όντως νόσησε ο Νόβακ στις 16 Δεκεμβρίου με δεδομένο ότι στις 17 έκανε δημόσιες εμφανίσεις, απάντησε κάπως άβολα ότι «όλα τα έγραφα που κατέθεσε είναι δημόσια και είναι νόμιμα». Μετά απ αυτό η συνέντευξη τύπου διεκόπη κάπως απότομα και τα μέλη της οικογένειας Τζόκοβιτς αποχώρησαν.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κέρδισε χθες την έφεση σχετικά με την απόφαση ακύρωσης της βίζας του. Το δικαστήριο δικαίωσε τον Σέρβο και επικύρωσε τη βίζα του με την αιτιολογία ότι ο τενίστας δεν είχε αρκετό χρόνο να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του στις αρχές της χώρας από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την απέλασή του.

Μετά την απόφαση του δικαστή Κέλι ο τενίστας παρέλαβε το διαβατήριό του με τη βίζα και έφυγε από το ξενοδοχείο των παράτυπων μεταναστών όπου κρατούνταν. Αργά το βράδυ (ώρα Αυστραλίας) είχε την ευκαιρία να πιάσει και πάλι τη ρακέτα στα χέρια του και να πραγματοποιήσει την πρώτη του προπόνηση ενόψει του πρώτου φετινού τουρνουά γκραν σλαμ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Αυστραλία η απόφαση για την απέλαση ή παραμονή του Νόβακ Τζόκοβιτς στην χώρα θα καθυστερήσει τουλάχιστον μία ημέρα, αφού ο Υπουργός Μετανέστευσης, Άλεξ Χοκ, θέλει να εξετάσει όλα τα έγγραφα που έχει καταθέσει ο Σέρβος αθλητής.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες στα αυστραλιανά ΜΜΕ ένα νέο έγγραφο που διέρρευσε βάζει εκ νέου σε δύσκολη θέση το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις. Συγκεκριμένα, στην αίτησή του για είσοδο στην Αυστραλία ο Σέρβος έχει κληθεί να απαντήσει κάποια στιγμή στην ερώτηση: “Έχετε ταξιδέψει 14 ημέρες πριν την πτήση σας στην Αυστραλία;

Σημείωση: Το να δώσετε λάθος πληροφορίες είναι σοβαρό. Μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις.” Σε αυτή την ερώτηση λοιπόν ο Νόλε έχει απαντήσει αρνητικά, δίνοντας έτσι ψευδή στοιχεία καθώς ο Τζόκοβιτς ταξίδεψε από την Ισπανία στην Αυστραλία (μέσω Ντουμπάι) στις 4 Ιανουαρίου.

Ωστόσο στις 26 Δεκεμβρίου ήταν στην Σερβία όπου παρευρέθηκε σε εκδήλωση τένις για παιδιά, άρα απάντησε λανθασμένα στην συγκεκριμένη ερώτηση. Κι αυτό διότι με βάση την απάντηση του στις 22 Δεκεμβρίου θα έπρεπε να βρίσκεται την χώρα από την οποία ταξίδεψε στην Αυστραλία, δηλαδή την Ισπανία.