ΠΟΥ: Τουλάχιστον οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι δύσκολοι

Ο Δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο, ειδικός απεσταλμένος του ΠΟΥ για τον κορονοϊό, δήλωσε ότι ο ιός θα δημιουργήσει μία «δύσκολη κατάσταση για τους επόμενους τρεις μήνες τουλάχιστον», αλλά διευκρίνισε ότι διαφαίνεται η αρχή του τέλους της πανδημίας.

Μιλώντας στο Sky News, δήλωσε: «Φοβάμαι ότι τρέχουμε έναν μαραθώνιο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για πούμε ότι πλησιάζουμε στο τέλος. Αρχίζουμε να βλέπουμε την αρχή του τέλους, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Και θα υπάρξουν εμπόδια στο δρόμο. Δεν μπορώ να σας πω πόσο μεγάλα θα είναι, αλλά μπορώ τουλάχιστον να σας πω τι περιμένω.

Πρώτον, ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται. Τώρα, επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες.

Δεύτερον, ο ιός θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη και ενώ τα συστήματα υγείας στη Δυτική Ευρώπη, έστω και με δυσκολίες ανταποκρίνονται, άλλα σημεία του πλανήτη βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Τρίτον, είναι απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει προοπτική για εκτεταμένα περιοριστικά μέτρα, κυρίως στα φτωχά κράτη. Οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται, επομένως, πρέπει να ληφθούν πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις. Τουλάχιστον, οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι δύσκολοι».

Ερωτηθείς αναφορικά με την πρόβλεψη ότι μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να αναμένουμε δύο-τρεις εξάρσεις του κορονοϊού ετησίως, απάντησε: «Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ο ιός από την αρχή είναι συγκεκριμένος: ενισχύεται σταδιακά και μετά οδηγείται σε έξαρση, και εν συνεχεία, ακολουθεί ύφεση, και μετά πάλι έξαρση, περίπου κάθε τρεις με τέσσερις μήνες. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τη μελλοντική του συμπεριφορά, βασιζόμενοι σε όσα έχουμε δει ως τώρα.

Αυτό θα ήθελα να το αποφύγω. Συμφωνώ, ωστόσο, ότι αυτό το μοτίβο των εξάρσεων θα συνεχιστεί και η συνύπαρξή μας με τον Covid σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτές τις εξάρσεις και να αντιδρούμε ακαριαία όταν προκύπτουν.

Η ζωή μπορεί να συνεχιστεί, οι οικονομίες μπορούν να επανεκκινήσουν σε πολλές χώρες, αλλά θα πρέπει να σεβόμαστε τον ιό και αυτό πρακτικά σημαίνει να εκπονήσουμε πολύ αποτελεσματικά σχέδια αντιμετώπισης των εξάρσεων».