Ρεκόρ κρουσμάτων στη Βρετανία με πάνω από 200.000 νέα περιστατικά - Αποκλείει προς το παρόν το lockdown ο Τζόνσον

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα, για πρώτη φορά, περισσότερα από 200.000 κρούσματα κοωνοϊού, ένα αρνητικό ρεκόρ που καταγράφεται την ώρα που η πίεση εντείνεται στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καταγράφηκαν 218.724 θετικά τεστ μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ενώ 48 άνθρωποι πέθαναν. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, οι νεκροί ανέρχονται σε 148.941.

Σήμερα νοσηλεύονται με Covid-19 περισσότεροι από 14.000 ασθενείς. Οι νοσηλείες πάντως παραμένουν λιγότερες σε σύγκριση με τα κύματα του περασμένου χειμώνα και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση αυξάνεται με αργό ρυθμό.

Η εκτίναξη των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον μεταφράζεται προς το παρόν με απουσίες από την εργασία, γεγονός που προκαλεί δυσλειτουργία σε πολλούς τομείς και κυρίως σε εκείνον της υγείας. Τουλάχιστον έξι νοσοκομειακά κέντρα ανέφεραν σήμερα ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν είναι κρίσιμη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεαστεί η περίθαλψη των ασθενών.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων του «Σχεδίου Β» για την Αγγλία. «Καθώς (το Εθνικό Σύστημα Υγείας) τίθεται επί ποδός πολέμου, θα συστήσω αύριο στο υπουργικό συμβούλιο να συνεχίσουμε με το Σχέδιο Β», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Το Σχέδιο Β αφορά κυρίως την υποχρεωτική τηλεργασία, τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και την επίδειξη του πιστοποιητικού Covid για την είσοδο σε ορισμένους χώρους.

Τζόνσον: H Βρετανία μπορεί να ξεπεράσει το κύμα της Όμικρον χωρίς να εφαρμόσει ξανά λοκντάουν

Ο Τζόνσον υποστήριξε ότι η Βρετανία μπορεί να ξεπεράσει το κύμα της Όμικρον χωρίς να εφαρμόσει ξανά λοκντάουν, όμως πρόσθεσε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. «Έχουμε μια ευκαιρία να ξεπεράσουμε αυτό το κύμα χωρίς να κλείσουμε τη χώρα» τόνισε. «Αλλά οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, τόσο εδώ στο ΗΒ όσο και σε όλον τον κόσμο».

Ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι σημείωσε από την πλευρά του ότι η θνησιμότητα στη Βρετανία δεν φαίνεται να έχει αυξηθεί λόγω της Όμικρον. «Ένα πράγμα που είδαμε, που είναι προφανώς πολύ καλά νέα σε σύγκριση με το πού βρισκόμασταν στα προηγούμενα κύματα, είναι ότι η θνησιμότητα δεν φαίνεται να αυξήθηκε», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε αν θα επιβληθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι είναι πιθανό να μην χρειαστεί, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα κορυφωθεί το κύμα της Όμικρον και πόσο μεγάλο θα είναι. Υποστήριξε ότι η Αγγλία είναι σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στους αναμνηστικούς εμβολιασμούς.

«Πιστεύω ότι θα εξαρτηθεί από το αν ο ιός θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο όπως στη Νότια Αφρική, από το πότε και πόσο γρήγορα θα κορυφωθεί», σχολίασε.

«Δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα να χορηγούνται αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κάθε 3 με 6 μήνες»

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς, υποστήριξε ότι «δεν είναι βιώσιμο» μακροπρόθεσμα να χορηγούνται αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κάθε 3 με 6 μήνες, αν και αυτή τη στιγμή η ενισχυτική δόση είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί η Όμικρον.

«Θα ήταν μια κατάσταση που δεν θα ήταν λογικό να πούμε πως όλοι θα χρειάζεται να κάνουν άλλο ένα εμβόλιο κάθε τρεις με έξι μήνες», είπε ο Βάλανς, προσθέτοντας όμως ότι ίσως είναι αναγκαίο να χορηγούνται εμβόλια κατά της Covid-19 κάθε χρόνο, όπως γίνεται με τη γρίπη.

«Χρειαζόμασταν την ενισχυτική δόση για την παραλλαγή αυτήν τη στιγμή. Νομίζω ότι με την πάροδο του χρόνου θα υπάρξει μια αλλαγή και θα περάσουμε σε ένα πιο κλασικού τύπου εμβολιαστικό πρόγραμμα», πρόσθεσε.