O Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποίησε για «μάχη ζωής και θάνατου» στην ομιλία του για το 2022

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, κατά την ομιλία του με αφορμή τη 10η χρονιά του στην εξουσία, έκανε περισσότερες αναφορές σε εργοστάσια τρακτέρ και σε σχολικές στολές από ό,τι σε πυρηνικά όπλα ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με περιλήψεις της που δημοσιεύτηκαν στα κρατικά μέσα της χώρας σήμερα Σάββατο.

Οι κύριοι στόχοι της Βόρειας Κορέας το 2022 θα είναι η επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης και η βελτίωση της καθημερινότητας του λαού, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «μεγάλη μάχη ζωής και θανάτου», δήλωσε ο Κιμ κατά την ομιλία του στο τέλος της 4ης συνεδρίασης της ολομέλειας της 8ης Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της τη Δευτέρα.

Οι εργασίες της ΚΕ συμπίπτουν με την 10η επέτειο της ανάληψης της εξουσίας από τον Κιμ, μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2011.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε αξιοποιήσει προηγούμενες ομιλίες του, γύρω στην Πρωτοχρονιά, προκειμένου να ανακοινώσει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις στις σχέσεις με τη Νότια Κορέα ή τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η περίληψη της ομιλίας του που μεταδόθηκε από κρατικό πρακτορείο της Βορείου Κορέας, δεν περιείχε καμία συγκεκριμένη αναφορά στις ΗΠΑ και μόνο μία, έμμεση σε απροσδιόριστες συνομιλίες για τις «διακορεατικές σχέσεις» και την «εξωτερική πολιτική».

Σε εσωτερικό επίπεδο, η ομιλία του κατέδειξε την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο Κιμ στη χώρα του, όπου το κλείσιμο των συνόρων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, έχει αφήσει τη Βόρεια Κορέα περισσότερο απομονωμένη από ποτέ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του σε λεπτομέρειες για εσωτερικά θέματα, από ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη της περιφέρειας μέχρι τη διατροφή των κατοίκων, τις σχολικές στολές και την ανάγκη καταπολέμησης «μη σοσιαλιστικών πρακτικών». Επεσήμανε απροσδιόριστα στρατιωτικά επιτεύγματα ως σημεία αναφοράς για την περασμένη χρονιά και συζήτησε «τα καθήκοντα των στελεχών» όσον αφορά την εθνική άμυνα το 2022.

Το εργοστάσιο τρακτέρ, στο οποίο αναφέρθηκε κατά την ομιλία του, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή οχημάτων για μεταφορά πυραύλων, έχουν σημειώσει ξένοι αναλυτές, καθώς η Βόρεια Κορέα φέρεται να έχει επεκτείνει το οπλοστάσιό της παρά το λοκντάουν.

Η επικέντρωσή του στην ανάπτυξη της περιφέρειας είναι πιθανότατα λαϊκιστική στρατηγική, εκτίμησε ο Τσαντ Ο’Κάρολ, ιδρυτής του NK News, ιστότοπου με έδρα τη Σεούλ που ειδικεύεται σε αναλύσεις για τη Βόρεια Κορέα. «Γενικά, ο Κιμ μπορεί να έχει συνειδητοποιήσει πως το να αποκαλύπτει σχέδια για εξελιγμένους στρατιωτικούς εξοπλισμούς την ώρα που ο λαός του υποφέρει από την έλλειψη τροφίμων και τις αντίξοες συνθήκες μακριά από την Πιονγκγιάνγκ, ίσως τελικά να μην είναι μία καλή ιδέα φέτος», έγραψε στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ