Η Ισπανία μείωσε τη διάρκεια της καραντίνας για τα θετικά κρούσματα της Covid

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να μειώσει τη διάρκεια της καραντίνας που επιβάλλεται σε άτομα θετικά στην Covid-19 στις 7 ημέρες έναντι 10 που ίσχυε προηγουμένως, την ώρα που ο αριθμός ρεκόρ των μολύνσεων προκαλεί, όπως και αλλού, φόβους αποσταθεροποίησης της οικονομίας.

Αυτό το μέτρο προορίζεται προκειμένου να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της «δημόσιας υγείας» και της «οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ενώπιον δημοσιογράφων, προτού η απόφαση επισημοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας, που εξέδωσε σχετικό ανακοινωθέν.

Η Ισπανία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη όπως ολόκληρος ο κόσμος με την έξαρση της παραλλαγής Όμικρον, αποτελεί με τη σειρά της μία από τις πρώτες χώρες που μειώνει τη διάρκεια της καραντίνας για όσους έχουν προσβληθεί από την Covid-19.

Οι ισπανικές αρχές είχαν ήδη συστήσει την 21η Δεκεμβρίου να μην επιβάλεται πλέον καραντίνα στους πλήρως εμβολιασμένους που βρέθηκαν σε στενή επαφή με άτομα τα οποία προσβλήθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον, όμως απλά να περιορίζουν τις επαφές τους.

Τα άτομα επαφές που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει, αντιθέτως, να συνεχίσουν να τηρούν μια καραντίνα, η οποία, ωστόσο, μειώθηκε σήμερα από τις 10 στις 7 ημέρες.

Με στόχο πάντα να περιοριστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών, η δημοτική αρχή της Μαδρίτης αποφάσισε ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους της θα μπορούν να εργάζονται παρά το γεγονός ότι θα έχουν ένα θετικό τεστ, εφόσον το ιικό φορτίο τους, και επομένως η μολυσματικότητά τους, κυμαίνονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Η Ισπανία έσπασε σήμερα το ρεκόρ της με 99.671 καταγεγραμμένα κρούσματα σε 24 ώρες. Το προηγούμενο κύμα των ημερήσιων ρεκόρ ήταν στα μέσα Ιανουαρίου και ανερχόταν σε σχεδόν 40.000 μολύνσεις σε 24 ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ