Τα lockdown επέστρεψαν στην Κίνα - 13 εκατ. κάτοικοι στο σπίτι μετά τον εντοπισμό 52 νέων κρουσμάτων

Την Τρίτη, η πόλη Xi’an της κεντρικής Κίνας κατέγραψε 52 νέα κρούσματα. Την επόμενη ημέρα, οι Αρχές επέβαλαν νέο αυστηρό lockdown στους περίπου 13 εκατομμύρια κατοίκους της.

Οι νέοι περιορισμοί, οι οποίοι απαγορεύουν τους κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους, έρχονται καθώς η χώρα ετοιμάζεται για το Νέο Σεληνιακό Έτος αλλά και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, που αναμένεται να ξεκινήσουν στο Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου.

Η Xi’an, μία αρχαία πόλη που είναι γνωστή διεθνώς ως η πατρίδα του «Πήλινου Στρατού», των διάσημων Πολεμιστών από τερακότα ηλικίας 2.000 ετών, κατέγραψε το πρώτο της κρούσμα, το οποίο συνδέεται με το πρόσφατο ξέσπασμα σε ένα ξενοδοχείο καραντίνας στις 9 Δεκεμβρίου. Πιστεύεται ότι εξαπλώθηκε στην κοινότητα μέσω ενός μολυσμένου ξενοδοχοϋπαλλήλου.

Οι Αρχές θεωρούν ότι η νέα εστία συνδέεται με μια πτήση από το Πακιστάν στις 4 Δεκεμβρίου, όπου τουλάχιστον έξι επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στην παραλλαγή Δέλτα. Μέχρι τώρα, η πόλη δεν έχει επιβεβαιώσει κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον.

Η δράση ήταν άμεση: τα σχολεία έκλεισαν και ολόκληρη η πόλη τέθηκε σε μαζικό testing. Παρόλα αυτά, τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται. Από τις 9 Δεκεμβρίου, έχουν καταγραφεί συνολικά 206 κρούσματα. Την Τετάρτη, οι Αρχές κατέγραψαν 63 νέα κρούσματα, τον μεγαλύτερο αριθμό μέσα στον μήνα.

Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με ένα συγκεκριμένο κρούσμα, τέθηκαν σε καραντίνα. Την ίδια ημέρα, η πόλη τέθηκε σε αυστηρό lockdown, μέχρι νεότερης ειδοποίησης.

Πλέον η πόλη θεωρείται «ελεγχόμενη περιοχή», χαρακτηρισμός που συνιστά την δεύτερη υψηλότερη κατηγορία lockdown και σημαίνει ότι οι κάτοικοι απαγορεύεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για επείγουσες περιπτώσεις, όπως ιατρική ανάγκη. Κάθε σπίτι επιτρέπεται να στέλνει ένα μόνο εξουσιοδοτημένο άτιμο έξω από το σπίτι προκειμένου να αγοράσει τροφή, κάθε δεύτερη μέρα.

Σύμφωνα με την Global Times, με την ανακοίνωση των νέων περιορισμών, οι οικογένειες έσπευσαν στα σουπερμάρκετ για εφοδιασμό, καθώς τα μέτρα επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα.

Τα σχολεία, οι δημόσιες δομές και τα μέσα μεταφοράς παραμένουν κλειστά, εκτός από απαραίτητες υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία και τα σουπερμάρκετ.

Η Xi’an βρίσκεται ένα επίπεδο μακριά από την υψηλότερη κατηγορία lockdown της «σφραγισμένης περιοχής», στην οποία οι κάτοικοι απαγορεύεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους εντελώς και τα τρόφιμα παραδίδονται στην πόρτα τους.

Αυτή είναι μόλις η τέταρτη φορά που μια μεγάλη κινεζική πόλη τίθεται υπό τον αποκλεισμό της «ελεγχόμενης περιοχής». Αν και προηγούμενα κρούσματα έχουν δει παρόμοιους περιορισμούς, συνήθως εφαρμόζονται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές όπου οι λοιμώξεις είναι πιο διαδεδομένες — όχι σε μια ολόκληρη πόλη.

Η εμφάνιση μιας ακόμη εστίας έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της φιλόδοξης πολιτικής της Κίνας περί «μηδενικού Covid», η οποία στοχεύει στην πλήρη εξάλειψη του ιού εντός των συνόρων της χώρας.

Παρά τη χορήγηση περισσότερων από 2,7 δισεκατομμυρίων δόσεων των εγχώριων εμβολίων της, οι αρχές παλεύουν με μια σειρά από επιδημίες που εξαπλώνονται γρήγορα.

Το ξέσπασμα στην Xi’an ακολουθεί ένα άλλο που συνέβη το καλοκαίρι και οφειλόταν στη Δέλτα, ένα ξέσπασμα το Σεπτέμβριο στην επαρχία Φουτζιάν και ένα ξέσπασμα τον Οκτώβριο που εξαπλώθηκε σε περισσότερο από τη μισή χώρα.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, εκτός από την Xi’an, κρούσματα καταγράφηκαν επίσης στην επαρχία Henan, στην επαρχία Zhejiang, στην επαρχία Guangdong, στην αυτόνομη περιοχή Guangxi και στις πόλεις του Πεκίνου και της Tianjin.