Σε σκληρό lockdown η Ολλανδία - Καραντίνα 2 εβδομάδων στη Γερμανία στους ταξιδιώτες από Βρετανία

Η Ολλανδία μπαίνει εκ νέου σε καθεστώς αυστηρού lockdown από σήμερα Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 για την περίοδο των Χριστουγέννων, τουλάχιστον έως τις 14 Ιανουαρίου 2022, όπως ανακοινώθηκε χθες Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021. 

Αυτή είναι μια προσπάθεια να περιοριστεί η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων από την Covid-19 λόγω της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Η Ολλανδία κλείνει ξανά. Αυτό είναι αναπόφευκτο λόγω του πέμπτου κύματος που μας έρχεται με την παραλλαγή Όμικρον», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου. «Είμαι εδώ απόψε με στενάχωρη διάθεση. Για να συνοψίσω σε μια φράση, η Ολλανδία επιστρέφει στην καραντίνα», τόνισε.
Τα μέτρα στην Ολλανδία

Όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία, τα θέατρα, τα κομμωτήρια και τα γυμναστήρια πρέπει κατά συνέπεια να κλείσουν από σήμερα Κυριακή έως τις 14 Ιανουαρίου. Όλα τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 9 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ρούτε. «Άλλα μέτρα είναι η σύσταση στα νοικοκυριά να δέχονται όχι πάνω από δύο επισκέπτες, από τέσσερις που ίσχυε πριν, εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων, την 25η Δεκεμβρίου. Οι συναθροίσεις έξω περιορίζονται επίσης σε δύο άτομα το πολύ».

Ο επικεφαλής της ολλανδικής ομάδας διαχείρισης της επιδημίας Γιάαπ φαν Ντίσελ δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η Όμικρον θα ξεπεράσει σε κρούσματα την παραλλαγή Δέλτα και θα γίνει κυρίαρχη στην Ολλανδία μέχρι το τέλος του έτους. Μια αποτυχία να λάβουμε μέτρα τώρα πιθανόν να οδηγήσει σε “μια μη διαχείριση κατάσταση στα νοσοκομεία”, τα οποία έχουν ήδη περιορίσει την τακτική περίθαλψη για να κάνουν χώρο για τους ασθενείς με Covid-19, είπε ο Ρούτε.

Παρότι πάνω από το 85% του ενήλικου πληθυσμού στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί, λιγότερο από το 9% έχει κάνει την αναμνηστική δόση, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM) ανέφερε ένα σύνολο πάνω από 2,9 εκατομμυρίων κρουσμάτων Covid-19 από την αρχή της πανδημίας και 20.420 θανάτους. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 14.616 νέες μολύνσεις.

Γερμανία: Καραντίνα δύο εβδομάδων για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία

Η Γερμανία θα επιβάλει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και θα απαιτεί αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Τα τοπικά υπουργεία Υγείας ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το Σάββατο να εισάγει σκληρότερους κανόνες για τις αφίξεις από τη Βρετανία, όπου η παραλλαγή Όμικρον έχει πυροδοτήσει ένα κύμα μολύνσεων.

Η Βρετανία θεωρείται στο εξής «ζώνη παραλλαγής» της Covid-19, μπαίνει δηλαδή κατηγορία των χωρών απ’ όπου ο κίνδυνος είναι υψηλότερος. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ταξιδιώτες, ακόμη και οι εμβολιασμένοι, θα μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων κατά την άφιξή τους.

«Η εξάπλωση της Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι προφανής. Πρέπει να εμποδίσουμε την εξάπλωση για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορούμε και να την επιβραδύνουμε όσο περισσότερο γίνεται», ανέφεραν οι υπουργοί στην ανακοίνωσή τους.

Μόνο οι Γερμανοί πολίτες ή οι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα στη Γερμανία θα επιτρέπεται να μπαίνουν στη χώρα προερχόμενοι από τη Βρετανία. Ο κανόνας ισχύει για όλα τα μέσα μεταφοράς.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες η Βρετανία καταγράφει καθημερινά ρεκόρ μολύνσεων και την Παρασκευή τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 90.000 μέσα σε ένα 24ωρο. Οι μολύνεις αυξήθηκαν απότομα στη Γερμανία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αλλά από τις αρχές Δεκεμβρίου άρχισαν να μειώνονται αργά και την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 50.968 νέα κρούσματα.