Μέτρα για να αναχαιτίσει την Όμικρον παίρνει και η Ιρλανδία - Κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων στις 8 το βράδυ

Την εντολή σε μπαρ και εστιατόρια να κλείνουν στις 8 το βράδυ έδωσε την Παρασκευή 17/12 η ιρλανδική κυβέρνηση, μειώνοντας παράλληλα τον αριθμό των συμμετεχόντων σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν δήλωσε πως τα μέτρα, που θα ξεκινήσουν από την Κυριακή, με διάρκεια 6 εβδομάδων, είναι αναγκαία, διότι η Όμικρον είναι πιθανόν να φέρει ένα επίπεδο μολύνσεων «πολύ μεγαλύτερο απ’ οτιδήποτε έχουμε δει έως σήμερα».

Ο Μάρτιν υπογράμμισε ότι η παραλλαγή εξαπλώνεται με «επιθετικό τρόπο» σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. «Η ανάγκη να επιβραδύνουμε τη διασπορά της Όμικρον και περισσότεροι άνθρωποι να κάνουν την αναμνηστική δόση του είναι ξεκάθαρη», σημείωσε.

«Πρέπει να υπάρξει μια πολύ μεγάλη και άμεση μείωση των επαφών μεταξύ των ανθρώπων προκειμένου να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο η Όμικρον να μας κατακλύσει», τόνισε ο Μάρτιν, σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα.

Τα κρούσματα Covid-19 στην Ιρλανδία έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, όμως η κυβέρνηση έχει πει πως αναμένει μια αύξηση των μολύνσεων, καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται.

Η Όμικρον αντιπροσώπευε σήμερα το 35% των κρουσμάτων στην Ιρλανδία, ένας αριθμός αυξημένος από το 14% την Τρίτη, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους.

Το 90% των ενηλίκων στην Ιρλανδία έχει εμβολιαστεί και περίπου το ένα τρίτο εξ αυτών έχει επίσης λάβει μια αναμνηστική δόση.

Τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν σήμερα, επιβάλλονται παρά την αντίθεση του κλάδου των νοσοκομείων και ενός αριθμού βουλευτών στα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνώντα συνασπισμό, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή θα ενθαρρύνει τις λιγότερο ασφαλείς συγκεντρώσεις στα σπίτια.

Βάσει των νέων κανόνων, στις εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους η συμμετοχή θα περιοριστεί στο 50% της χωρητικότητας της αίθουσας ή σε 1.000 ανθρώπους, ό,τι είναι χαμηλότερο. Στις εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους δεν θα μπορούν να παραστούν πάνω από 5.000 άνθρωποι.

Όλοι όσοι έρχονται στη χώρα θα απαιτείται να προσκομίζουν είτε ένα τεστ αντιγόνων είτε ένα τεστ PCR, αναλόγως εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.