Φόβοι για υπερπαραλλαγή από το συνδυασμό Όμικρον και Δέλτα - Τι δήλωσε ο επικεφαλής της Moderna

Σοβαρές ανησυχίες για νέες παραλλαγές του κορωνοϊού εκφράζονται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Μια νέα υπερπαραλλαγή θα μπορούσε να δημιουργηθεί εάν η Όμικρον και η Δέλτα μολύνουν κάποιον ταυτόχρονα, προειδοποίησε σήμερα ο Πολ Μπάρτον, ένας από τους επικεφαλής της φαρμακευτικής βιομηχανίας Moderna.

Ο Πολ Μπάρτον, επικεφαλής γιατρός της Moderna, προειδοποίησε ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων της νέας παραλλαγής Όμικρον σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα Δέλτα αυξάνουν τον κίνδυνο για μια νέα υπερπαραλλαγή.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και σπάνιο, μπορεί να συμβεί όταν τα δύο στελέχη μολύνουν κάποιον ταυτόχρονα ανέφερε ο Μπάρτον, μιλώντας στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βρετανίας.

Οι λοιμώξεις από την Covid συνήθως περιλαμβάνουν μόνο ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις δύο μπορεί να χτυπήσουν ταυτόχρονα. Εάν τα μεταλλαγμένα στελέχη μολύνουν επίσης το ίδιο κύτταρο, μπορεί να είναι σε θέση να ανταλλάξουν DNA και να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μια νέα έκδοση του ιού.

Ο Μπάρτον προειδοποίησε ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων Δέλτα και Όμικρον που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στη Βρετανία καθιστούν αυτό το σενάριο πιο πιθανό.

Παράλληλα, είπε στους βουλευτές της Επιτροπής ότι ήταν «σίγουρα» δυνατό να ανταλλάξουν γονίδια και να ενεργοποιήσουν μια ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή. Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτά τα συμβάντα, που επιστημονικά ονομάζονται «γεγονότα ανασυνδυασμού», είναι πιθανά, αλλά απαιτούν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και τη σύμπτωση ως επί το πλείστον μη ελεγχόμενων γεγονότων.

Το στέλεχος Όμικρον κυριαρχεί ήδη στο Λονδίνο μόλις δύο εβδομάδες αφότου εντοπίστηκε στη χώρα και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι το κύριο στέλεχος μέχρι την Πρωτοχρονιά. Ερωτηθείς εάν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή, ο Μπάρτον είπε ότι «σίγουρα θα μπορούσε». «Σίγουρα υπάρχουν δεδομένα. Έχουν δημοσιευθεί και μελέτες από τη Νότια Αφρική που λένε ότι οι άνθρωποι -και σίγουρα οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι- μπορούν να φιλοξενήσουν και τους δύο ιούς σημείωσε.