ΗΠΑ: Υψηλότερη η θνητότητα από κορωνοϊό στις κομητείες που ψήφισαν τον Τραμπ

Οι κάτοικοι των κομητειών που ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ έχουν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από κορωνοϊό σε σχέση με εκείνους που ζουν σε κομητείες που ψήφισαν τον Τζο Μπάιντεν, διαπίστωσε έρευνα του Εθνικού Δημόσιου Ραδιοφώνου των ΗΠΑ.

Το NPR εξέτασε τους θανάτους ανά 100.000 άτομα σε περίπου 3.000 κομητείες των ΗΠΑ από τον Μάιο του 2021. Σύμφωνα με το NPR, η 1η Μαΐου επιλέχθηκε ως ημερομηνία έναρξης επειδή συμπίπτει περίπου με την εποχή που τα εμβόλια έγιναν διαθέσιμα σε όλους τους ενήλικες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι κομητείες που έδωσαν το 60% των ψήφων τους ή και περισσότερες στον Τραμπ στις εκλογές του 2020 σημείωναν έως και 2,7 φορές υψηλότερη θνητότητα από κορωνοϊό σε σχέση με εκείνες που έβγαλαν πρώτο τον Μπάιντεν.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι κομητείες που ψήφισαν τον Τραμπ σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά είχαν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και ακόμη υψηλότερη θνητότητα από κορωνοϊό.
Ο Τσαρλς Γκάμπα, ανεξάρτητος αναλυτής που συνέβαλε στον έλεγχο της μεθοδολογίας του NPR σημείωσε μιλώντας στον Guardian ότι τον Οκτώβριο, τα ένα δέκατο της χώρας που έδωσε τις περισσότερες ψήφους στους Ρεπουμπλικάνους είχε εξαπλάσια θνητότητα σε σχέση με το ένα δέκατο που έδωσε τις περισσότερες ψήφους στους Δημοκρατικούς.

«Οι αριθμοί αυτοί έχουν σημειώσει ελαφριά πτώση στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων», τόνισε. «Πλέον η θνητότητα είναι 5,5 φορές μεγαλύτερη».

 

Η Χαβάη, η Νεμπράσκα και η Αλάσκα αποκλείστηκαν από τη μελέτη

Η Χαβάη, η Νεμπράσκα και η Αλάσκα αποκλείστηκαν από τη μελέτη, είτε επειδή δεν ανακοινώνουν τα εκλογικά αποτελέσματα ανά κομητεία, είτε επειδή δεν καταγράφουν στοιχεία εμβολιασμού ανά κομητεία.

Η μελέτη εξέτασε αποκλειστικά τις γεωγραφικές τοποθεσίες των θανάτων που συνδέονται με τον κοροναϊό. Οι πολιτικές απόψεις των θανόντων παραμένουν άγνωστες. Ωστόσο, σύμφωνα με το NPR, «η ισχύς της σύνδεσης, σε συνδυασμό με δημοσκοπικές πληροφορίες για τα εμβόλια, δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα».

Οι κάτοικοι των ρεπουμπλικανικών επαρχιών της χώρας, και οι λευκοί Ρεπουμπλικάνοι εν γένει, τείνουν να προβάλλουν μεγαλύτερες αντιστάσεις στον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κληροδοτήματος της Οικογένειας Κάιζερ, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των Ρεπουμπλικάνων έχει παγώσει περίπου στο 59%, ενώ το 91% των Δημοκρατικών έχουν εμβολιαστεί.

Οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται πιο ευάλωτοι στην παραπληροφόρηση για τον κορωνοϊό και τα εμβόλια. Σύμφωνα με το KFF, το 94% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύουν έναν ή περισσότερους ψευδείς ισχυρισμούς για τον κορωνοϊό και τα εμβόλια, ενώ το 46% πιστεύουν τέσσερις ή περισσότερους ψευδείς ισχυρισμούς. Μόλις το 14% των Δημοκρατικών πιστεύει τέσσερις ή περισσότερους ψευδείς ισχυρισμούς για τον ιό.

Ο πιο διαδεδομένος μύθος είναι ότι η κυβέρνηση «φουσκώνει» τον αριθμό των θυμάτων

Ο πιο διαδεδομένος μύθος για τον κορωνοϊό υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «φουσκώνει» τον αριθμό των θυμάτων.
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, περισσότεροι από 788.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από κοροναϊό στις ΗΠΑ.

Πολλοί κυβερνήτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν υποβαθμίσει τις ανησυχίες για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχουν ασκήσει πιέσεις για την άρση υγειονομικών μέτρων όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση, με στόχο το πλήρες άνοιγμα της αγοράς.

«Έχουμε δει χαμηλότερα επίπεδα προσωπικής ανησυχίας μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων που παραμένουν ανεμβολίαστοι», δήλωσε η Λιζ Χέιμελ, αντιπρόεδρος έρευνας της κοινής γνώμης στο KFF μιλώντας στο NPR. «Υπάρχει τεράστια διαφορά σε σχέση με αυτά που είδαμε στις έγχρωμες κοινότητες, όπου η ανησυχία απέναντι στο ενδεχόμενο νόσησης είναι μεγάλη».