Η Γερμανία αποχαιρετά τη Μέρκελ ύστερα από 16 χρόνια στην καγκελαρία, τι περιλαμβάνει η μεγάλη βραδιά

Η Άνγκελα Μέρκελ αφήνει το δικό της λιθαράκι στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης. Την ίδια ώρα όμως, αφήνει και το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) εμφανώς αποδυναμωμένο.

Σε ειδική τελετή που θα ξεκινήσει στις 20.30 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση της Γερμανίας, συνάδελφοι και φίλοι της Άνγκελα Μέρκελ θα διαβούν το κατώφλι του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο για να την αποχαιρετήσουν.

Η απερχόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας θα ακούσει την στρατιωτική μπάντα να παιανίζει, τον ύμνο της χώρας της αλλά και τα ιδιαίτερα μουσικά τραγούδια που η ίδια έχει επιλέξει.

Ο αντισυνταγματάρχης Σβεν Χόμαν θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής εκδήλωσης με στρατιώτες σε ειδικούς σχηματισμούς και αναμμένους πυρσούς. Ένα τελετουργικό που έχει τις καταβολές της στον 16ο αιώνα.

Η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προς τιμήν της δεν θα γίνει όπως αναμενόταν, καθώς είναι προσαρμοσμένη στην εποχή του κορωνοϊού. Πενήντα είναι οι προσκεκλημένοι που θα παραστούν στη μεγάλη βραδιά και όλοι τους πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid.

Θα συγκινηθεί άραγε η Μέρκελ όπως οι προκάτοχοί της; Όταν η μουσική χορωδία της Bundeswehr στο Ανόβερο το Νοέμβριο του 2005, είχε παίξει το «My way» του Φρανκ Σινάτρια, δάκρυα κύλαγαν στα μάγουλα του Σοσιαλδημοκράτη απερχόμενου Καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η Μέρκελ θα εκφωνήσει μία σύντομη ομιλία διάρκειας επτά λεπτών. Στην τελετή αποχαιρετισμού της θα προσέλθουν μόνο πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού.

Η παράδοση θέλει τον ή την πολιτικό, στην οποία αποδίδεται αυτή η ύψιστη τιμή, να επιλέγει τρία τραγούδια της αρεσκείας της. Και εδώ κρύβεται η μεγάλη έκπληξη. Γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποια θα επέλεγε η Μέρκελ, έτσι όπως την γνωρίσαμε επί 16 χρόνια με το συντηρητικό παρουσιαστικό της.

Το πρώτο τραγούδι είναι ο χορωδιακός εκκλησιαστικός ύμνος «Ύψιστε Θεέ, σε υμνούμε» του Γιόχεν Ρίγκερ. Το επόμενο είναι η μπαλάντα της Βερολινέζας Χίλντεγκαρντ Κνεφ, υπό τον τίτλο: «Για μένα θέλω να βρέχει κόκκινα τριαντάφυλλα» .Ο μεγαλύτερος, όμως, αιφνιδιασμός προέρχεται από την επιλογή του τρίτου τραγουδιού: το «Ξέχασες το έγχρωμο φιλμ», (Du hast den Farbfilm vergessen) της νονάς της πανκ μουσικής , Νίνα Χάγκεν.

Το τραγούδι έκανε τεράστια επιτυχία στην Ανατολική Γερμανία και όχι μόνο. Το ερμήνευσε η Νίνα Χάγκεν το 1974 με το συγκρότημα «Automobil».

Με την επιλογή αυτή, η Μέρκελ θέλει να υπενθυμίσει την εποχή της νιότης της και τη χώρα, στην οποία έζησε και δεν υπάρχει πια .

 

Η άνοδος της Μέρκελ και το μεγάλο αντίο

Στις 10 Απριλίου του 2000, η Μέρκελ εξελέγη πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών μετά την παραίτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το όνομα του οποίου βρέθηκε αναμεμιγμένο σε σκάνδαλο παράνομων χρηματοδοτήσεων.

Στις 22 Νοεμβρίου του 2005 το γερμανικό κοινοβούλιο την εξέλεξε στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας. Η Μέρκελ έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Κράτους το 1871.

Επίσης είναι η πρώτη πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαικής Δημοκρατίας που υπήρξε ηγέτης της επανενωμένης Γερμανίας. Σήμερα, ο γερμανικός στρατός την αποχαιρετά με όλες τις τιμές .

Την ερχόμενη εβδομάδα, η Μέρκελ θα παραδώσει την σκυτάλη στον διάδοχό της τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, κλείνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Γερμανίας…