Φον ντερ Λάιεν: Η Ε.Ε. είναι καιρός να σκεφτεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση «να σκεφτεί» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δήλωσε σήμερα Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Οι δηλώσεις έγιναν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με θέμα την εξέλιξη της πανδημίας και την εμφάνιση της παραλλαγής Ομικρον, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση ανήκει στα κράτη μέλη.

«Είναι μία συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει» στην Ε.Ε., είπε ξεκάθαρα.

Η θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού απαιτεί κοινή προσέγγιση, πρόσθεσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Μητσοτάκης σε Φον ντερ Λάιεν – Πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια εντός  ΕΕ στους άνω των 60 μόνο με 3η δόση - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Τι είπε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού που επιβλήθηκε ήδη στην Ελλάδα

Ερωτηθείσα εάν υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση,η οποία ανακοίνωσε χθες την επιβολή μηνιαίου προστίμου 100 ευρώ σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως η εξάπλωση της νόσου και η έλλειψη εμβολιασμών σε μέρη της Ευρώπης, σημαίνουν ότι θα έπρεπε η λύση αυτή να είναι στο τραπέζι ως απάντηση των κρατών – μελών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η φον ντερ Λάιεν, η οποία ασκούσε το επάγγελμα του γιατρού πριν από την πολιτική της καριέρα, είπε: «Έχουμε τα εμβόλια, τα εμβόλια που σώζουν ζωές, αλλά δεν χρησιμοποιούνται παντού επαρκώς. Και αυτό κοστίζει… Αυτό συνεπάγεται τεράστιο κόστος για την υγεία».

Και πρόσθεσε: «Το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εντός της Ε.Ε., χρειάζεται συζήτηση. Αυτό χρειάζεται μια κοινή προσέγγιση, αλλά είναι μια συζήτηση που νομίζω πως πρέπει να γίνει».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, η επιστημονική κοινότητα θα χρειασθεί «100 ημέρες» για να προσαρμόσει την εμβολιαστική της απόκριση στην νέα παραλλαγή Όμικρον.

Η παραγωγή του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid για τα παιδιά θα επιταχυνθεί και οι δόσεις θα είναι διαθέσιμες στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 13 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι η πληροφορία αυτή προέρχεται από την φαρμακευτική εταιρεία που παράγει το πλέον χρησιμοποιούμενο μεταξύ των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμβόλιο.

«Μίλησα με τις BioNTech/Pfizer για τα εμβόλια για παιδιά και είχα χθες μία καλή είδηση», πρόσθεσε.

«Έχουν την δυνατότητα να επιταχύνουν την παραγωγή. Με άλλα λόγια, τα εμβόλια για παιδιά θα είναι διαθέσιμα από τις 13 Δεκεμβρίου», αποκάλυψε.