Μετάλλαξη Όμικρον: Ήπια & ασυνήθιστα τα συμπτώματα όσων έχουν μολυνθεί στη Νότια Αφρική

«Ήπια συμπτώματα». Αυτό δηλώνει μία Νοτιοαφρικανή γιατρός, η οποία έχει αναλάβει την θεραπεία περίπου 30 ασθενών που έχουν μολυνθεί από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, τονίζοντας πως μέχρι στιγμής, έχει παρατηρήσει ανάρρωση των ασθενών, χωρίς καν να χρειαστεί νοσηλεία.

Έπειτα από καμιά δεκαριά ημέρες, η Ανζελίκ Κέτζι, η οποία είναι επίσης πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης, παρέλαβε αυτούς τους ασθενείς με θετικό τεστ στον κορωνοϊό αλλά με ασυνήθιστα συμπτώματα.

«Αυτό που τους έφερε στο γραφείο μου στην Πρετόρια είναι η αίσθηση υπερκόπωσης», λέει η ίδια στο AFP. Η πλειονότητα αυτών ήταν άνδρες κάτω των 40 ετών. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς ήταν εμβολιασμένοι.

Εκτός από την υπερκόπωση, υπέφεραν από μυαλγίες, είχαν ξερόβηχα ή «φαγούρα στον λαιμό», λέει η ίδια. Μόνο λίγοι ανέβασαν χαμηλό πυρετό.

Η δρ Κέτζι ενημέρωσε τις υγειονομικές αρχές στις 18 Νοεμβρίου για «μια κλινική εικόνα που δεν παραπέμπει στην παραλλαγή Δέλτα», δηλαδή την κυρίαρχη παραλλαγή στη Νότια Αφρική.

Η ίδια αναφέρει ότι γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για την παραλλαγή αυτή, την οποία ο ΠΟΥ χαρακτήρισε «ανησυχητική». «Δεν λέω ότι δεν θα είναι μια σοβαρή νόσος, αλλά προς το παρόν, ακόμη και οι ασθενείς που είδαμε και δεν ήταν εμβολιασμένοι είχαν ήπια συμπτώματα», επισημαίνει.

«Είμαι πεπεισμένη ότι πολύς κόσμος στην Ευρώπη έχει μολυνθεί με αυτή την παραλλαγή, αλλά η συγκεκριμένη (παραλλαγή) εντοπίστηκε μόλις πρόσφατα γιατί δεν παρουσίαζε τα συμπτώματα της Δέλτα».

Ήδη, πολλές χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα της Όμικρον, όπως το Βέλγιο, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Γερμανία.

Περίπου τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν πρόσφατα στην Νότια Αφρική φέρουν την παραλλαγή Όμικρον. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός παραμένει χαμηλός, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί στη χώρα περίπου 3.000 νέα κρούσματα.

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, που ονομάστηκε Όμικρον, εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο, με δύο νέα κρούσματα να εντοπίζονται σήμερα στην Αυστραλία, παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες χώρες επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε μια προσπάθεια να προστατευθούν.

Το υπουργείο Υγείας της πιο πολυπληθούς πολιτείας της Αυστραλίας, της Νέας Νότιας Ουαλίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο ταξιδιώτες που έφτασαν χθες Σάββατο στο Σίδνεϊ από τον νότιο τμήμα της Αφρικής βρέθηκαν θετικοί στο στέλεχος Όμικρον.

Και οι δύο ήταν ασυμπτωματικοί, πλήρως εμβολιασμένοι κατά της covid-19 και έχουν τεθεί σε καραντίνα, σύμφωνα με τις αρχές. Άλλοι 12 επιβάτες της ίδιας πτήσης που επίσης προέρχονται από το νότιο τμήμα της Αφρικής μπήκαν σε απομόνωση, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν διαγνωστεί με covid-19, ενώ οι συνολικά 260 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος – επιβάτες και πλήρωμα-έχουν λάβει εντολή να αυτοαπομονωθούν.

Τα κρούσματα στην Αυστραλία αποτελούν την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ίσως αποδειχθεί δύσκολο να περιοριστεί. Το Όμικρον εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρικής και έκτοτε έχουν αναφερθεί κρούσματα στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Μποτσουάνα, το Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ. Οι αρχές της Αυστρίας εξετάζουν σήμερα ένα ύποπτο κρούσμα.

Το νέο αυτό στέλεχος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «στέλεχος ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, έχει προκαλέσει ανησυχία παγκοσμίως καθώς ενδέχεται να είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και να παρατείνει την πανδημία covid-19, η οποία διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια.

Η παραλλαγή Όμικρον θεωρείται πιο μεταδοτική από προηγούμενες, αν και οι εδικοί ακόμη δεν γνωρίζουν αν προκαλεί πιο σοβαρή ή πιο ήπια νόσηση σε σχέση με άλλα στελέχη.

Πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει ή σχεδιάζουν να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για κράτη του νότιου τμήματος της Αφρικής.

Γενική απαγόρευση εισόδου κάθε αλλοδαπού στα εδάφη του, επέβαλε το Ισραήλ

Υιοθετώντας τα πιο δραστικά μέτρα μέχρι στιγμής, το Ισραήλ ανακοίνωσε αργά χθες Σάββατο ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός του όλων των αλλοδαπών, ενώ επαναφέρει σε λειτουργία μια τεχνολογία παρακολούθησης των προσώπων μέσω των κινητών τους τηλεφώνων προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του Όμικρον στη χώρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι η απαγόρευση εισόδου στη χώρα θα ισχύει για 14 ημέρες. Στο διάστημα αυτό οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Όμικρον.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής κατήγγειλε χθες τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς επισημαίνοντας ότι είναι άδικοι και πιθανόν θα βλάψουν την οικονομία της, εκτίμησε μάλιστα ότι τιμωρείται για την επιστημονική της ικανότητα να εντοπίσει έγκαιρα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

Στη Βρετανία, όπου εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον που σχετίζονταν με ταξίδια στο νότιο τμήμα της Αφρικής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του στελέχους, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης όλων όσοι φτάνουν στη χώρα να υποβάλλονται σε τεστ PCR.

Οι αρχές του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας επίσης ανακοίνωσαν δύο κρούσματα του στελέχους Όμικρον χθες.

Στην Ιταλία το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας επεσήμανε ότι ένα κρούσμα του νέου στελέχους εντοπίστηκε στο Μιλάνο σε ένα πρόσωπο που επέστρεψε από τη Μοζαμβίκη.

Ανισότητες στην κατανομή των εμβολίων – Ριγμένες όπως πάντα οι φτωχότερες χώρες

Αν και οι επιδημιολόγοι λένε πως ίσως είναι αργά για να ανακοπεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον μέσω των ταξιδιωτικών περιορισμών, πολλές χώρες — όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία και η Ταϊλάνδη-έχουν ανακοινώσει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ή περιορισμούς για τα κράτη της νότιας Αφρικής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του Μεξικού Ούγο Λόπες Γκατέλ δήλωσε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν συμβάλουν στην ανάσχεση της εξάπλωσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έλαβαν κάποιες χώρες «δυσανάλογα».

«Δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο μολυσματικό ή ότι ξεφεύγει από την ανοσία των εμβολίων. (Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί) επηρεάζουν την οικονομία και την ευημερία των πολιτών», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter χθες Σάββατο.

Το στέλεχος Όμικρον εμφανίστηκε σε μια περίοδο που πολλές χώρες στην Ευρώπη ήταν ήδη αντιμέτωπες με άνοδο των κρουσμάτων της covid-19, με κάποιες από αυτές να έχουν επαναφέρει περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Εξάλλου η νέα παραλλαγή έφερε ξανά στο προσκήνιο τις τεράστιες ανισότητες στα ποσοστά εμβολιασμού κατά της covid-19 σε όλο τον κόσμο. Την ώρα που πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχουν αρχίσει να χορηγούν στους κατοίκους τους τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου, λιγότερο από το 7% των κατοίκων των χωρών με χαμηλό εισόδημα έχει λάβει μία πρώτη δόση εμβολίου, σύμφωνα με ιατρικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο Σεθ Μπέρκλι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του μηχανισμού GAVI ο οποίος μαζί με τον ΠΟΥ έχει ξεκινήσει την πρωτοβουλία COVAX με στόχο να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων της covid-19, δήλωσε ότι η πρόσβαση στα εμβόλια είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

«Αν και πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το Όμικρον, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι για όσο διάστημα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γης δεν έχει εμβολιαστεί θα εμφανίζονται παραλλαγμένα στελέχη και η πανδημία θα συνεχίσει να παρατείνεται», τόνισε.