Ουρές για ένα καρβέλι ψωμί στην Τουρκία - Ανέχεια & φτώχεια πλήττουν τη χώρα

Εικόνες που θυμίζουν εμπόλεμη περίοδο παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία, όπου οι πολίτες κάνουν ουρές για ένα καρβέλι ψωμί, με την οικονομική κρίση να πλήττει βαρύτατα τη χώρα.

Εδώ και αρκετό καιρό τρεις δήμοι, της Σμύρνης, της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας προσφέρουν το λεγόμενο «φθηνό» ψωμί, στη μισή τιμή σε σχέση με αυτό που πωλείται στους φούρνους και τις τελευταίες ημέρες οι πωλήσεις τους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-11/psomi-stin-Tourkia.jpg.webp?itok=UN4Mu7J9

Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί πάνω από 40% τον Νοέμβριο και 65% από τον Φεβρουάριο του 2021, οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί πάνω από 50%-60%, ενώ ο βασικός μισθός είναι μόλις 200 λίρες. Αυτό έχει άμεση αντανάκλαση στην τσέπη των Τούρκων, που βλέπουν να αδειάζει πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

Παράλληλα, όσοι άκουσαν τις προτροπές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από δύο χρόνια, που έλεγε να πουλήσουν το συνάλλαγμά τους και να αγοράσουν τουρκικές λίρες, έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους.

Έτσι, οι εικόνες φτώχειας και ανέχειας αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το προσεχές διάστημα, καθώς η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Χθες, Σάββατο 27 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Ερντογάν διέταξε έρευνα για την πιθανή χειραγώγηση του νομίσματος, αφού η λίρα κατέγραψε πτώση ρεκόρ έναντι του δολαρίου αυτήν την εβδομάδα, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.