Η τουρκική λίρα συνεχίζει να κατρακυλά και η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για επιθετικότητα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Άγκυρα λόγω της κατρακύλας της τουρκικής λίρας, γεγονός που έχει διαμορφώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις στη χώρα, με δραματική πτώση μισθών, ελλείψεις σε τρόφιμα και έντονη κοινωνική κατακραυγή.

Κλιμακώνοντας και πάλι την ένταση η Τουρκία, εξέδωσε, εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης, ανακοίνωση με «πυρά» κατά της Αθήνας. Στην ανακοίνωση, που κυκλοφόρησε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι δεν τηρεί τους όρους καλής γειτονίας.

«Η Ελλάδα με επιθετικές ενέργειες κι επιθετική ρητορική επιμένει να μην εφαρμόζει τους όρους καλής γειτονίας και να παραβιάζει τους όρους Διεθνών Συνθηκών και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα και την ηρεμία στην περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί το σημείο της ανακοίνωσης που τονίζει ότι δυνάμεις που ενισχύουν την Ελλάδα για να κάνει κι άλλα βήματα που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας πρέπει να σταματήσουν να τηρούν αυτή τη στάση καλώντας τες να πάρουν θέση προς την ειρήνευση και τη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, πέρα από την έκτακτη σύσκεψη του κεντρικού τραπεζίτη με τους διοικητές των τραπεζών, συνεδρίασε και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εκδίδοντας μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία του μια ανακοίνωση που αφορά και στην οικονομία της Τουρκίας.

«Αξιολογήθηκαν οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετώπισε και μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία κατά τη διαδικασία εφαρμογής των οικονομικών πολιτικών επενδύσεων, παραγωγής, απασχόλησης και εξαγωγών, σύμφωνα με τους στόχους της και τη στέρεα υποδομή που έχει κατασκευάσει», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές με αποτέλεσμα να συνεχιστεί και σήμερα η υποτίμηση της λίρας κατά 2% έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στην πιστή εφαρμογή του οικονομικού του προγράμματος που προβλέπει τη μείωση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι όλοι οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι δεν βγαίνει.