Κατρακυλά η τουρκική λίρα - Βασικά τρόφιμα με δελτίο και κόσμος στους δρόμους που ζητά την παραίτηση Ερντογάν

Λόγω της συνεχιζόμενης κατρακύλας της τουρκικής λίρας, η οποία υποχώρησε 13,8% έναντι του ευρώ και 13,5% έναντι του δολαρίου, με μέτρο γίνεται η πώληση βασικών ειδών, όπως ζάχαρης, λαδιού και καφέ στη χώρα.

Οι περιορισμοί ξεκίνησαν αρχικά με την ποσότητα ζάχαρης και λαδιού που μπορεί ν’ αγοράσει κάθε Τούρκος καταναλωτής και συνεχίστηκε με τον καφέ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Την ώρα που οικονομολόγοι και αντιπολίτευση προβλέπουν καταστροφή αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική της Τουρκίας, ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει ότι όλα θα πάνε καλύτερα.

Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ,  θα αποτυπωθεί στις τιμές των προϊόντων τις επόμενες ημέρες και στο πλαίσιο αυτό και οι Τούρκοι σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν κάποια κλασικά προϊόντα.

Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει τεθεί ένα όριο στις αγορές, δύο πακέτα από κάθε προϊόν, καθώς και οι εισαγωγείς δεν ξέρουν τι θα πληρώσουν για να τα αγοράσουν.

deltio01

Η υποτίμηση της λίρας προκαλεί επίσης, αναταραχές στις εισαγωγές αυτοκινήτων και στα ηλεκτρονικά, καθώς οι τιμές αλλάζουν πια ανά ώρα.

Ενόψει των εξελίξεων αυτών, κόσμος βγαίνει στους δρόμους, ζητώντας την παραίτηση του Ερντογάν.