Πολωνία: Μετανάστες συγκεντρώνονται σε φυλάκιο στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Πλήθος μετανάστες συγκεντρώθηκαν σε κλειστό φυλάκιο στα σύνορα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, σύμφωνα με πλάνα βίντεο που δημοσιοποίησαν οι συνοροφύλακες και ο πολωνικός στρατός.

«Όλο και περισσότερες ομάδες μεταναστών στέλνονται στο συνοριακό φυλάκιο Κουζνίτσα από τις λευκορωσικές δυνάμεις», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο Twitter. Βίντεο φαίνεται να δείχνουν εκατοντάδες μετανάστες απέναντι σε παραταγμένους Πολωνούς αστυνομικούς και στρατιώτες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Ματσίετζ Βάσικ, «χιλιάδες μετανάστες» βρίσκονται σε αυτό το σημείο διέλευσης των συνόρων. «Οι πολωνικές δυνάμεις είναι προετοιμασμένες για κάθε σενάριο», υπογράμμισε.

Η υπηρεσία Τύπου των συνοροφυλάκων ανέφερε πως «οι παράνομοι μετανάστες συγκεντρώνονται στο συνοριακό φυλάκιο από το πρωί» και «προετοιμάζεται μια προσπάθεια να παραβιάσουν τα σύνορα». Ορισμένοι μετανάστες «έχουν καταυλιστεί στα σύνορα» κοντά στο χωριό Μπρούζγκι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Προς νέες κυρώσεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να υιοθετήσουν νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, που σχετίζονται με την προώθηση μεταναστών στα σύνορα με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι οι κυρώσεις που εξετάζονται είναι αποτελεσματικές γιατί θα στοχεύουν πρόσωπα, δηλαδή την ευημερία τους και τη δυνατότητα κινήσεών τους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το νομικό πλαίσιο για να εφαρμοστούν κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία και όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτές τις παράνομες προωθήσεις μεταναστών προς τα σύνορα της ΕΕ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ