Εξετάζονται κυρώσεις κατά Λευκορώσων για προώθηση μεταναστών στα σύνορα με την Ε.Ε.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα εξετάσουν σήμερα ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά Λευκορώσων που σχετίζονται με την προώθηση μεταναστών στα σύνορα με την Ε.Ε., δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος σήμερα Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου παρίσταται βέβαια και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι οι κυρώσεις που εξετάζονται είναι αποτελεσματικές γιατί θα στοχεύουν πρόσωπα, δηλαδή την ευημερία τους και τη δυνατότητα κινήσεών τους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το νομικό πλαίσιο για να εφαρμοστούν κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία και όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτές τις παράνομες προωθήσεις μεταναστών προς τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες, Κυριακή, με τον Πολωνό, το Λιθουανό και το Λευκορώσο ομόλογό του, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Κατά τη συνομιλία του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, ο κ. Μπορέλ είπε ότι επισήμανε την «εντελώς απαράδεκτη» κατάσταση, την ανάγκη να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και την ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα σταματώντας τις πτήσεις και τις ροές μεταναστών.

Παράλληλα ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται επαφές και συνομιλίες με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, από όπου οι ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. δείχνουν να τίθενται υπό έλεγχο.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σήμερα βρίσκεται στη Βαγδάτη.

Εξάλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για την κατάσταση στα Βαρώσια στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, το καθεστώς των οποίων επιδιώκει να αλλάξει η Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης επεξεργάζεται επί του παρόντος μια σειρά επιλογών για την απάντηση στις τουρκικές ενέργειες, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν επίσης την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, την κατάσταση στο Σαχέλ, στο Σουδάν και την Αιθιοπία.