«Nα αποσύρετε αμέσως τους μισθοφόρους από τη Λιβύη», το μήνυμα της Γαλλίας σε Τουρκία και Ρωσία από τη Διάσκεψη στο Παρίσι

Σαφές μήνυμα για αποφυγή παρεμβατικής συμπεριφοράς και στρατιωτικής επέμβασης στέλνει το Παρίσι σε Τουρκία και Ρωσία.

Η Τουρκία και η Ρωσία πρέπει να αποσύρουν από τη Λιβύη «χωρίς καθυστέρηση» τους μισθοφόρους τους, η παρουσία των οποίων «απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και ολόκληρης της περιοχής», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι.

«Έγινε πράγματι ένα πρώτο βήμα με τη χθεσινή ανακοίνωση (…) για αποχώρηση 300 μισθοφόρων» που υπηρετούσαν στο στρατόπεδο του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, υπογράμμισε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή: Η Τουρκία και η Ρωσία πρέπει επίσης να αποσύρουν χωρίς καθυστέρηση τους μισθοφόρους και τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, η παρουσία των οποίων απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και ολόκληρης της περιοχής», συμπλήρωσε.

Α. Μέρκελ: Η Τουρκία έχει επιφυλάξεις για την απόσυρση των στρατευμάτων από τη Λιβύη

Η Τουρκία έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την απόσυρση των στρατευμάτων από τη Λιβύη, αλλά η Ρωσία δήλωσε ότι θέλει να υποστηρίξει μια αμοιβαία απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη βορειοαφρικανική αυτή χώρα, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Υπάρχουν ακόμη κάποιες επιφυλάξεις στην τουρκική πλευρά αλλά η ρωσική πλευρά αναγνώρισε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με αμοιβαίο τρόπο», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος από το Παρίσι.

«Οι εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οι προετοιμασίες για τις εκλογές πρέπει να ολοκληρωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος, το αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτό», συμπλήρωσε.