ΗΠΑ: Ο φαρμακευτικός κολοσσός Johnson & Johnson "σπάει" σε δύο εταιρίες

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Johnson & Johnson (J&J) ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να διαχωρίσει τα προϊόντα υγείας ευρείας κατανάλωσης από τα φάρμακα για το υπόλοιπο των επιχειρήσεών τους προκειμένου να δημιουργήσει δύο εταιρίες εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Η μετοχή της J8J κέρδισε πάνω από 3,5% στη Γουόλ Στριτ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση αυτή και πριν από το άνοιγμα της αγοράς της Νέας Υόρκης.

“‘Έπειτα από μια πλήρη επανεξέταση, το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου και η διοικούσα ομάδα εκτίμησε πως ο προβλεπόμενος διαχωρισμός του τμήματος ‘Υγεία των καταναλωτών’ είναι ο καλύτερος τρόπος για να επισπεύσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς, τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες υγείας”, δήλωσε ο Άλεξ Γκόρσκι, επικεφαλής της J&J, σε μια ανακοίνωση.

Το τμήμα “Υγεία των καταναλωτών” εμπορεύεται προϊόντα ευρύτερης κατανάλωσης όπως οι επίδεσμοι Band-Aid, οι κρέμες για το δέρμα Neutrogena, πούδρα ταλκ για μωρά ή το Tylenol, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ως αναλγητικό. Είχε κύκλο εργασιών 3,7 δισεκ. δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο, σχεδόν το 16% των συνολικών εσόδων της J&J.

Οι υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου, όπως η παραγωγή και η πώληση ιατρικού εξοπλισμού, φάρμακα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή και εμβόλια, κυρίως το μονοδοσικό κατά της Covid-19, θα σχηματίσουν τη δεύτερη εταιρία. Αυτά τα τμήματα απέφεραν έσοδα σχεδόν 20 δισεκ. δολαρίων από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Ο Χοακίν Ντουάτο, αντιπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της J&J και ο οποίος θα γίνει γενικός διευθυντής του ομίλου από τον Ιανουάριο, θα παραμείνει γενικός διευθυντής αυτής της νέας J&J μετά την ολοκλήρωση του διαχωρισμού. Ο Γκόρσκι θα καταλάβει τη θέση του εκτελεστικού προέδρου του συμβουλίου διοίκησης της παρούσας J&J προκειμένου να διασφαλίσει τη μετάβαση μέχρι την έλευση του Ντουάτο.

Η J&J προβλέπει να ολοκληρώσει τον διαχωρισμό της σε 18 έως 24 μήνες.

Η ανακοίνωση του διαχωρισμού της J&J γίνεται μόλις μερικές ημέρες μετά εκείνην ενός άλλου αμερικανικού κολοσσού, της εταιρίας General Electric, η οποία αποφάσισε να διαχωρίσει τις δραστηριότητές της σε τρεις χωριστές εταιρίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ