«Αν ανοίξουμε τα σύνορά μας, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα» απειλεί ο Εντογάν - «Η Ευρώπη δεν θα ανεχθεί εργαλειοποίηση του προσφυγικού» απαντά η Αθήνα

Το μεταναστευτικό εργαλειοποίησε για μια ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  εκτοξεύοντας ανοικτά απειλές προς τη χώρα μας.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, απείλησε σήμερα ότι «αν ανοίξουμε τα σύνορά μας δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα», ενώ  στράφηκε και κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ισχυριζόμενος ότι λέει ψέματα για το μεταναστευτικό.

«Είναι αχαριστία να λέει [ο κ. Μητσοτάκης] πως η Τουρκία είναι η πηγή του προβλήματος, ενώ η χώρα μας φιλοξενεί 5 εκατ. πρόσφυγες. Αν ανοίξουμε τα σύνορά μας δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα. Και επιπλέον, η Ελλάδα είναι η χώρα που στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο βυθίζει τα σκάφη των προσφύγων και τους καταδικάζει σε θάνατο.

Ο Μητσοτάκης και οι παρατρεχάμενοί του περνούν τις μέρες τους λέγοντας ψέματα και δεν συμπεριφέρονται έντιμα και γι’ αυτό στην περιοχή δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος.

 Γ. Οικονόμου: Η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του προσφυγικού

«Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Λευκορωσίας- Ε.Ε., στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, υπογραμμίζουν γι΄ άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του Προσφυγικού.

Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν», απάντησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το μεταναστευτικό.

Η ενόχληση Ερντογάν για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος, για ακόμη μία φορά, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και για τον ρόλο που θα έχει στο εξής το λιμάνι και η στρατιωτική βάση της Αλεξανδρούπολης.

«Δυστυχώς η Αλεξανδρούπολη δεν είναι μια βάση, όλη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια αμερικανική βάση. Εγώ δεν κατάφερα να μετρήσω τις αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα. Όταν τις συγκεντρώσουμε όλες, έχουμε τέτοια εικόνα όπου όλη η Ελλάδα είναι μια βάση των ΗΠΑ», ανέφερε.

«Οι ΗΠΑ επέλεξαν λάθος γείτονα και δεν είναι σωστή η στάση τους στο Αιγαίο να έχουν ως βάση την Ελλάδα. Στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοια πράγματα», προσέθεσε.