Διάγγελμα Μακρόν - Υποχρεωτική η τρίτη δόση εμβολίου για τους άνω των 65 ετών για να ισχύει το υγειονομικό τους πάσο (Video)

Τέσσερις μήνες μετά το τελευταίο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, απευθύνθηκε και πάλι στους συμπατριώτες του, το βράδυ της Τρίτης, δηλώνοντας  ότι η αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και τα στοιχεία των νοσηλειών στα νοσοκομεία λόγω της νόσου είναι ανησυχητικά και καλώντας όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.

«Απευθύνω έκκληση στους 6 εκατομμύρια πολίτες που δεν έχουν λάβει καμία δόση εμβολίου κατά της Covid-19: Εμβολιαστείτε. Εμβολιαστείτε για να προστατευτείτε, για να ζήσετε κανονικά και να αποκτήσετε το υγειονομικό διαβατήριο, και να μπορείτε να επισκέπτεστε ελεύθερα τα καφέ, σινεμά, τους χώρους πολιτισμού και άθλησης χωρίς να κάνετε τεστ pcr», είπε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ της Τρίτης στον γαλλικό λαό, τονίζοντας ότι το «να είναι ελεύθερος κάποιος σε μια χώρα όπως η Γαλλία απαιτεί ευθύνη και αλληλεγγύη».

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Μακρόν επεσήμανε ότι αν και στη Γαλλία έχουν εμβολιαστεί πλήρως 50 εκατομμύρια πολίτες, δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία καθώς α) υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που νοσούν με μακρά covid-19 β) πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και τις μεταλλάξεις του μέχρι να ανοσοποιηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός και γ) το 5ο κύμα έχει αρχίσει στην Ευρώπη.

«Στη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία έχουμε περισσότερα από 30.000 κρούσματα τη μέρα. Δεδομένου ότι και στη χώρα μας παρουσιάστηκε μια αύξηση 40% των κρουσμάτων σε μια βδομάδα, πρέπει να δράσουμε», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος και τόνισε ότι από τις 15 Δεκεμβρίου απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρήσουν οι άνω των 65 και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες το υγειονομικό διαβατήριο, θα είναι να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Μια τρίτη δόση θα δοθεί σε άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών από τις αρχές Δεκεμβρίου, πρόσθεσε.

«Εμβολιαστείτε. Εμβολιαστείτε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Εμβολιαστείτε για να ζήσετε φυσιολογικά», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.